Lumea nu poate ramane spectatoare: Solutionarea crizei siriene prin reinarmarea Siriei cu toate atributele statalitatii

Statalitatea ofera caminul national de care are nevoie si la care are dreptul orice popor. Pilonii caminului statal national sunt independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala. In raport cu statalitatea, sistemul si regimul politic sunt subsidiare. Nimeni rational nu da foc la o casa si nu o darama pentru locul din capul mesei. In caz ca se incearca sau se intampla, lumea nu ramane si nu trebuie sa ramana spectatoare.

O opozitie siriana sanatoasa intelege ca fara statalitate nu poate exista niciun regim politic sirian si nicio opozitie politica siriana. Ruinarea caminului statal al Siriei este o crima dubla, o crima impotriva poporului sirian, prin aruncarea pe drumuri a populatiei, dar si o crima impotriva umanitatii, prin permiterea indirecta a aparitiei unui stat terorist pe teritoriul national al Siriei.

Siria se confrunta cu doua razboaie, un razboi terorist de cucerire si ocupatie, dus de catre organizatia terorist-jihadista “Statul Islamic”, care tinteste statalitatea, si un razboi civil al opozitiei, care vizeaza regimul presedintelui Bashar al-Assad. Exista doua cai de solutionare a crizei siriene. Prima, interna, de salvare a statalitatii, o sarcina patriotica si nationala comuna a puterii si opozitiei, care inseamna unirea eforturilor in lupta impotriva terorismului “Statului Islamic”. A doua, externa, de ajutor din partea comunitatii internationale pentru reinzestrarea Siriei cu toate atributele statalitatii.

Occidentul nu trebuie sa se mai invarteasca orbeste in cercul vicios al repetarii greselii de distrugere a statalitatii, comise in lumea araba si islamica (Irak, Afganistan, Libia etc.). Nici lumea nu trebuie sa mai ramana spectatoare. Este nevoie de o coalitie reala si legala, nu de opereta, pentru a elimina terorismul “Statului Islamic’, nu de a-l perpetua, cum prefigureaza unii membri ai actualei coalitii, care vorbesc de “ani de bombardamente”.

Asa cum a afirmat si cancelarul german, Angela Merkel, este nevoie de cooperare cu Rusia in privinta Siriei. Rusia a cerut sa faca parte, impreuna cu Siria si cu Iranul, din coalitia anti-ISIS. Iranul a cerut si sprijinul Chinei pentru eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu. Deci, exista resurse si disponibilitati “constructive”, cum cere SUA. Blocarea lor nu ar fi o proba de “politically correct” sau de omenie fata de poporul sirian.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: