Un raspuns scurt: Procurorul este avocatul legii

Cu voia autorului (v. link), un punct de vedere divergent.

Intr-un fel, este “eroizanta”, deci convenabila pentru interesul de grup profesional, ideea ca procurorul ar reprezenta societatea.

Societatea o reprezinta politicienii, in virtutea unui mandat electoral, mai la obiect spus Parlamentul, ca intreg, ca institutie, care este cea mai reprezentativa (nici macar un parlamentar nu poate spune ca reprezinta societatea, in ansamblu, ci doar un segment de populatie, din circumscriptia sa electorala) si Presedintele.

Procurorul nu este ales de catre populatie. Atunci, pe cine reprezinta procurorul?

Procurorul reprezinta legea, in litera si in caracterul imperativ de aplicare, am putea spune un administrator al aplicarii literei legii.

Spre deosebire de judecator, care este un administrator al dreptatii, ori un administrator al aplicarii spiritului legii. De aici si diferentele dintre o propunere de sentinta si o pronuntare de sentinta.

Procurorul nu este avocatul statului sau guvernului, dar este si trebuie sa fie avocatul legii. Spre deosebire de avocatul cetateanului.

Nu cred ca occidentul mai este un argument de autoritate sau de prestigiu, acolo legea nu mai reprezinta vointa poporului, ci a unor grupuri de interese, a unor interese minoritare.

Concluzia “demontarii” este mai mult decat optimista.

http://www.contributors.ro/administratie/justitieordine-publica/demitizarea-justitiei-ep-10-procurorii-sunt-agenti-sau-avocati-ai-statului/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: