Batalia Damascului: Unde se va duce bila neagra lovita de atentatele de la Ankara? Va fi Turcia piesa care sa inchida cercul? Bombardarea irakiana a convoiului lui Abu Bakr al-Baghdadi va apropia sfarsitul ISIS?

Rusia va continua sa sustina aerian ofensiva terestra a trupelor guvernamentale siriene, dar nu va trimite trupe terestre ruse in Siria, a repetat, duminica, presedintele rus Vladimir Putin. Rusia, a mai subliniat liderul de la Kremlin, nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria. Un compromis echilibrat, cred, intre inactiune si interventie.

Limitarea interventiei ruse la suportul aerian va insemna ca infrangerea ISIS va reveni fortelor terestre siriene, in cooperare cu cele ale tarilor regionale. Strategii militari stiu ca un teritoriu nu poate fi considerat cucerit sau eliberat pana cand fortele terestre nu pun piciorul in el. Prin urmare, actul final al crizei din Siria va fi terestru si va apartine fortelor siriene si regiunii.

Exista doua cai prin care Siria poate fi curatata terestru de teroristi. Prima cale, care a constituit si obiectul unui mic incident diplomatic, se refera la „unificarea eforturilor” armatei siriene si ale armatei opozitiei moderate. Vladimir Putin a afirmat, saptamana trecuta, ca Francois Hollande i-a propus-o, dar informatia a fost negata din anturajul presedintelui francez. Balansul diplomatic obisnuit, dar samanta a fost aruncata.

Desi anevoioasa, ideea de coordonare politico-militara antiterorista intre putere si opozitie merita toata atentia. Exista deja precedentul cvartetului tunisian, recent laureat Nobel pentru Pace, care a organizat un lung si dificil dialog national intre islamisti si opozantii lor, obligandu-i sa ajunga la o intelegere pentru scoaterea Tunisiei de sub pericolele paraliziei institutionale si razboiului civil.

Trebuie sa existe si in Siria un sindicat istoric, un patronat, o liga a drepturilor omului, un ordin al avocatilor, pe structura cvartetului tunisian, ori alte organizatii laice si/sau religioase care sa uneasca natiunea siriana in jurul obiectivelor de stabilizare a tarii si de creare a conditiilor pentru un compromis politic rational.

Punctul de plecare ar trebui sa fie recunoasterea a doua probleme fundamentale, asupra carora vor trebui tintite si solutiile. Una din aceste probleme ar fi constientizarea exacerbarii artificiale a instrainarii etnice si nationale a poporului sirian. Sirienii sunt un singur popor, o singura natiune, doar unitatea ii va face puternici si ii va inalta. Apropierea va trebui sa ia locul instrainarii.

Cealalta problema este recunoasterea ca diferentele religioase sunt instrumentate, la fel de artificial, impotriva unitatii sirienilor. Marile puteri sunt mozaicuri etnice si religioase mult mai complicate decat in Siria. SUA sunt cel mai elocvent exemplu, dar nu permit exacerbarea celor doua probleme cu care este presata Siria. Acceptarea diferentelor religioase tine de democratie. De aici va porni si sansa democratei siriene.

O a doua cale de curatare a Siriei de teroristi o reprezinta atragerea Turciei, care continua sa fie piesa lipsa in dispozitivul terestru regional anti-ISIS, alaturi de coalitia de la Baghdad, ruso-regionala. Obstacolul il reprezinta nationalismul regimului Erdogan, care-l pune in conflict cu kurzii aflati pe teritoriile turc, sirian si irakian si cu statele respective. Avioanele si sistemele de rachete ruse si siriene, de care Turcia se plange ca este hartuita, au drept tinte obiective si miscari teroriste din zona granitei turco-siriene, intens tranzitata de militanti ISIS. Ori, ostilitatea Ankarei fata de Moscova si Damasc limiteaza operatiunile militare anti-ISIS in zona frontaliera, facand foarte probabile si incidente transfrontaliere involuntare.

Masacrul efectuat sambata de ISIS la Ankara ar putea sa provoace declicul asteptat in politica lui Erdogan. Incoltit de acuzatiile ca alimenteaza nationalismul, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, este una din puternicile voci acuzatoare, si sub presiunile demonstratiilor pro-kurde de la Ankara si de la Paris, care au scandat impotriva „politicii de razboi” a lui Erdogan si i-au asociat partidul AKP (Partidul Justitiei si al Dezvoltarii) cu Statul Islamic, presedintele turc ar putea sa fie nevoit sa consimta ca Turcia sa inchida cercul.

Dupa cum s-a vazut, duminica, bila neagra lovita de catre atentatele ISIS de la Ankara a dus la… Baghdad. In timp ce se indrepta spre Karbala, in vestul tarii, in apropiere de granita cu Siria, pentru a participa la o intalnire cu comandantii gruparilor militare, convoiul liderului ISIS a fost bombardat nimicitor de catre aviata irakiana. Abu Bakr al-Baghdadi a fugit, nu se stie in ce stare, preluat de o masina. Ulterior, luni, guvernul irakian, adus probabil la ordine, cum s-a intamplat si cu guvernul afgan dupa atacul american asupra spitalului Medici fara Frontiere, a declarat ca liderul ISIS nu s-ar fi aflat in convoi si ca bombardamentul ar fi fost efectuat de aviatia rusa. Numai ca, ieri, la scurt timp dupa bombardament, surse ISIS au confirmat implicit dezastrul, evocand chiar posibilitatea ca al-Baghdadi sa devina „martir”, adica sa moara, ceea ce s-ar putea intampla numai de pe urma unor rani capatate in ambuscada aeriana in care a fost prins.

Bombardarea irakiana a convoiului lui Abu Bakr al-Baghdadi va apropia, fara indoiala, sfarsitul ISIS. Deja multi comandanti ai gruparilor militare au fost ucisi in atacul aerian. În cursul aceleiași zile, ISIS a executat aprox. 60 din membrii săi, întrucât existau rapoarte care sugerau că militanții sunt într-o stare de panică și teroare după tirurile de artilerie grea ale forțelelor de securitate irakiene. Cand vor fi lichidate toate gruparile ISIS este inca greu de apreciat, dar indiciile de pana acum arata ca in sfarsitul ISIS teroarea psihologica si fanatizarea sunt letale pentru luptatorii de rand, in timp ce capii principali dispar si se pun la adapost.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: