Exercitiul luciditatii: Tehnocratia scurtcircuiteaza democratia. Legitimitatea solutiei politice

Luni, inainte ca primele partide, PSD si PNL, sa mearga la consultarile de la Cotroceni, copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a facut cunoscuta pozitia formatiunii sale, potrivit careia nu favorizeaza ideea unui Guvern de tehnocrati, ci pe cea a unei solutii politice. Solutia tehnocrata, a argumentat Tariceanu, inseamna ca „partidele se feresc sa-si asume responsabilitatile”, ori, „partidele nu au fost alese pentru a da altora sa rezolve problemele, ci pentru a-si asuma raspunderea pentru rezolvarea lor”.

Solutia politica se bazeaza pe „ordinea democratica”, a mai punctat cu deplina responsabilitate Tariceanu. Punctul de vedere ALDE este principial corect, este sustinut de toate manualele politice si de toata istoria democratiei. O asemenea viziune, care se incadreaza perfect in logica democratiei, a reprezentativitatii si a pluralismului, ar fi trebuit in mod normal sa fi fost impartasita si de liderii celor doua mari partide. Faptul ca nu s-a intamplat, dupa cum s-a vazut in urma agrearii formulei tehnocrate de catre PSD si PNL, demonstreaza alienare politica, autodistrugere partidistica, lasarea de izbeliste a electoratului. S-a ajuns deja la un aventurierism foarte periculos, prin care insisi liderii accepta sa-si scoata partidele din jocul democratic, facandu-le inutile intr-o situatie extrem de solicitanta politic, in care de partide este nevoie mai mult ca oricand.

Este important sa remarcam ca solutia tehnocrata apartine presedintelui Klaus Iohannis. Cu ajutorul lui Dragnea, Gorghiu, Blaga & Co, Iohannis scoate partidele in decor, implicit electoratul, care se afla inapoia fiecarui partid parlamentar, ceea ce echivaleaza cu o lovitura sub centura, data democratiei. Sa fie aceasta idee rodul consilierilor prezidentiali sau al unei consultante straine? Inainte de a raspunde sa privim la ce se intampla in jurul nostru si in lume, la atacurile pe suveranitate si la consecintele lor. Suveranitatea este singurul obstacol in calea goanei corporatiste vestice dupa resursele strategice estice, deci si dupa cele romanesti. Fara suveranitatea asupra resurselor, statutul este de tara bananiera. Tehnocratii nu au nicio treaba cu suveranitatea, ci doar cu profitul. Numai partidele au raspunderea electorala de a pune suveranitatea si profitul in aceiasi ecuatie, nationala. Inapoi la partide, inapoi la democratie. Cu sau fara anticipate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: