Programul Guvernului Ciolos: Proportii depasite. Prea de anvergura pentru un mandat limitat, prea tehnocrat pentru un optim economico-social

La o prima lectura, sunt surprins de reusita condensarii in doar cateva zile a unui program de guvernare de o amploare enorma, multianuala. De obicei, si acesta este unul din bunele obiceiuri, pentru ca exista si multe altele proaste, care chiar trebuie schimbate, amploarea unui program de guvernare era precedata de analize si studii preelectorale aprofundate, care la randul lor erau urmate de campanii electorale, pe timpul carora aveau loc dezbateri si se operau corectii. Nu stiu daca gresesc sau nu, dar mi se pare ca este vorba de un heirupism. Ca in locul unor dezbateri sustinute si de substanta, pana cand se cade sub masa, cum spunea un politician, exista riscul ca sub masa sau de pe masa sa cada niste planuri firave si seci, luate de primul vanticel al guvernarii.

In subsidiar mai cred, legat de aceiasi amploare, ca se cam ia painea alegerilor, parlamentului si guvernului care urmeaza. Altfel spus, mizele anului electoral sunt banalizate, de parca acestea s-ar juca acum, preelectoral. Vom face din acele evenimente si din institutiile pe care le vor genera niste anexe ale evenimentelor si institutiilor momentului? Cel mai cinstit si mai ferit de erorile grabei “pe repede inainte” ar fi fost ca noul guvern sa pregateasca conditiile pentru buna desfasurare a alegerilor de la anul, concomitent cu gestiunea curenta si mici ajustari normative, de mic parcurs.

O a doua observatie fundamentala se refera la optimul tehnocratic, care intotdeauna sacrifica aspectele de ordin social, inlatura racordarea fireasca a socialului la economie, fara de care cresterea ar deveni o aberanta problema in sine, in beneficiul doar al capitalului, nu si al muncii. Lucrul acesta pe moment nu este vizibil, dar va deveni inevitabil, e o chestiune de timp, pentru ca acesta este rolul intrinsic, genetic al tehnocratiei, sa maximizeze profitul prin minimizarea costurilor sociale, ceea ce provoaca sau adanceste binecunoscutul dezechilibru dintre bogati si saraci. Prin contrast, optimul economico-social este inferior optimului tehnocratic, dar echilibreaza societatea, de unde si dezirabilitatea si adoptarea conceptului de economie sociala.

Ar mai trebui spus ca, in general, solutia tehnocratica este folosita pentru scoaterea din criza a unei economii, ceea ce nu este cazul Romaniei, care in trimestrul al treilea a fost lider la cresterea economica in UE. Nici macar in cea mai neagra perioada economica, cand in tarile Grupului de la Visegrad se aplica vestita terapie de soc a lui Balcerovicz, in Romania nu s-a taiat coada pisicii, pentru ca nu avea ce sa se taie. Chestiunile astea sunt cunoscute, de aceea scaderile de nivel de trai care vor fi consecutive transferurilor de venit national in afara tarii, pentru ca neaos spus asta urmareste dreapta populara, prin excelenta supranationala, si la noi cam toata dreapta este populara, vor fi din nou puse pe seama nevoilor de reforma si modernizare. Nimeni nu contesta aceasta necesitate, ci strategiile investitionale, la care stanga si dreapta se raporteaza diferit, din punct de vedere al efortului de capital, national sau multinational.

Ceea ce mai m-a surprins a fost rapiditatea cu care premierul Dacian Ciolos a scos de pe agenda guvernarii problema comasarii alegerilor. Fara indoiala, comasarea tuturor alegerilor, prezidentiale, parlamentare, locale si europarlamentare este un ghiveci inacceptabil. Dar, partial, ideea de comasare nu ar fi lipsita de importanta in cazul alegerilor prezidentiale si parlamentare, asa cum au mai fost, cand posibilitatea unor regimuri de coabitare nu a avut sansele extrem de mari pe care le are astazi. Ne putem intreba daca nu cumva decomasarea celor doua tipuri de alegeri nu a avut drept scop tocmai crearea unui spatiu de manevra politicianist, de basculari imagologice si facebookiste in sensul celor pe care le cunoastem. O a doua intrebare ar fi daca nu cumva inscrierea si apoi radierea comasarii in/din programul guvernarii a fost un joc tocmai pentru a scoate definitiv orice idée de comasare de pe agendele politica si publica.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: