Cand asimetria rastoarna echilibrul: David Cameron doar cere, nu si ofera

Vizita unui premier britanic in Romania, dupa 16 ani, trebuie sa fi avut o motivatie mult mai puternica decat relatia bilaterala, migratia sau terorismul, care oficial au fost capul de afis al intalnirii cu premierul Ciolos si al primirii de catre presedintele Iohannis. Cel putin, asa par sa sugereze absenta din discutii a temei economice, o prioritate care da greutate oricarei relatii bilaterale, si faptul ca migratia si terorismul au fost teme ale multor reuniuni la Bruxelles, urmand sa fie dezbatute si la Consiliul European de iarna, din 17-18 decembrie.

Nici macar despre coruptie nu s-a vorbit, obisnuitul cal de bataie al occidentalilor, cand vine vorba despre Europa de Est, Romania in special. Desi vizita lui Cameron a picat cand tema era foarte fierbinte, in Parlament se discutau cererile DNA de arestare preventiva a doi parlamentari liberali. O prefatare pe tema a vizitei s-a incercat totusi, ambasadorii britanic si american s-au straduit, indirect, sa repare omisiunea Romaniei de pe lista lui Arreaga, un inalt oficial de la Casa Alba, cu tarile care au facut actiuni concrete pentru combaterea coruptiei. In treacat fie spus, nimeni nu a inteles opacitatea oficialului american, cand anuntul privind operationalizarea scutului antiracheta de la Deveselu tocmai plasase Romania pe un maxim de vizibilitate strategica. Sigur, incidentala sau nu, inconsecventa ar putea spune si altceva, despre diferentele de evaluare, cota de interes etc., dar aceasta este o alta problema.

In relatiile bilaterale, intre obiectivele privind securitatea si apararea, care au fost punctate in mod egal de catre ambele parti, premierul britanic a statuat, in mod expres, si problema reformei UE. In Marea Britanie, urmeaza sa aiba loc un referendum legat de ramanerea sau nu in Uniunea Europeana, iar turneul european al lui Cameron a fost dedicat obtinerii sprijinului pentru reconfigurarea relatiei UK-UE. Insa si la Sofia, si la Varsovia, si la Bucuresti, seful guvernului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii doar a cerut. Nu a si oferit. In speta, nu a dat curs cererilor de abandonare a restrictionarii accesului la indemnizatii sociale britanice a cetatenilor est-europeni de pe piata muncii britanica. Romanii contribuie la crestera PIB-ului Marii Britanii si platesc taxe in aceasta tara. Accesul nediscriminat la beneficiile sociale britanice nu este fara echivalent, nu este un cadou sau o favoare. El tine de tratamentul social egal si de compensarea sociala egala, de care se bucura orice contributor liber si orice om liber, intr-o societate libera. Niciun guvern roman nu va accepta ca cetatenii sai sa fie discriminati intr-o alta tara, ca provenind dintr-o colonie sau ca sclavi “moderni” (o norma de leadership care este valabila, cred, pentru orice tara est-europeana). Libera circulatie este indisolubil legata de libertatea muncii, de dreptul de a nu fi discriminata. Si totusi, vizita premierului Cameron a avut un scop economic: munca este sursa cresterii economice.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: