Diplomatia americana, data de pamant: Purtatorul de cuvant s-a infuriat, a admonestat si a pus capat conferintei de presa

Motto: Presa trebuie sa fie incomoda ca un caine de paza, respectata ca democratia si independenta ca separatia puterilor statului. (F. P.)

Nu de putine ori am auzit despre profesionalismul imperturbabil. Despre oameni pasionati, care duc netulburati pana la capat ceea ce fac, un discurs, un rol, o actiune, oferind celorlalti tot atatea modele. Nu stiu cati dintre cei care iubesc diplomatia, pentru abilitatea, tactul si subtilitatea care o definesc, nu ar fi cel putin contrariati sa afle de comportamente nediplomatice ale unor diplomati.

Pana ieri, s-a crezut ca diplomatia si militaria pot rezona. Nu numai ca rima. La o conferinta de presa la Departamentul de Stat, unde jurnalistii au fost invitati pentru a li se raspunde la intrebari privind conflictele din Siria si Irak, purtatorul de cuvant, amiralul John Kirby, a avut mai degraba o reactie de militar decat de diplomat. O intrebare a corespondentei Russia Today, l-a enervat teribil pe amiral, ca o miscare in front, scotandu-l, aparent, din rolul de diplomat.

La insistenta jurnalistei ruse de a afla care este poziția americană față de desfășurarea militară a Turciei în Irak, fara permisiunea Bagdadului, daca Washingtonul o „aproba” sau nu, purtatorul de cuvant al diplomatiei americane a recurs la admonestarea că pune întrebări „complet ridicole”. Intrebarea avea insa un sens, cerea o clarificare, care ar fi obligat SUA sa se pozitioneze fata de respectarea unei valori cardinale a dreptului international, suveranitatea, in speta a statului irakian. Adevarul este ca este inacceptabil sa folosesti doua standarde de suveranitate pentru doi aliati.

Clarificarea ceruta de ziarista de la Russia Today venea dupa ce Departamentul de Stat a refuzat, in aceasta saptamana, sa foloseasca, in cazul Irakului, acelasi standard de suveranitate pe care il folosise, foarte vocal, in cazul Turciei, cand aceasta a fost survolata de avionul militar rus. Multi comentatori au calificat comunicarea lui Kirby ca „defecta”, prin incapacitatea unui raspuns pe masura la o intrebare semnificativ de subtila. „Nu vă e jenă să puneți astfel de întrebări? Ar trebui să vă uitați la aceste întrebări și să râdeți de dumneavoastră înșivă”, a fortat un raspuns Kirby, fara alte argumente.

„Aici, la Departamentul de Stat, puteți veni și întreba tot ceea ce doriți. Și puteți fi și acuzatoare în întrebările d-voastră, unele din cele de astăzi complet ridicole”, a incercat sa o mai dreaga Kirby, la fel de contradictoriu si fara succes. Prin contrast, ziaristii prezenti si relatarile media au remarcat la colega lor rusa calmul, neintimidarea si asteptarea disciplinata sa-i vina randul la intrebari. “Care întrebare este ridicolă, domnule? (…) Pentru care ar trebui să-mi fie rușine?”, a moderat femeia-jurnalist, înainte ca amiralul-diplomat să pună capăt conferinței sale de presă. Probabil, un diplomat rasat ca seful diplomatiei americane ii va freca serios ridichea purtatorului sau de cuvant. Daca e sa fie pentru cineva vreo consolare, cam stiam ca diplomatia nu rezoneaza intotdeauna cu marinaria de pe vremea presedintelui Basescu, care a dat de atatea ori cu diplomatia de gard.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: