Avionul rus prabusit in Sinai: Egiptenii readuc, implicit, in discutie ipoteza cauzei externe

In raportul preliminar al anchetatorilor egipteni, finalizat luni, privind prabusirea unui avion rus in Sinai, pe 31 octombrie, in care si-au pierdut viata 224 de persoane, se precizează că nu au fost descoperite dovezi care să indice „o intervenţie nelegitimă sau un act de terorism”.

Investigatia va continua, dar ceea ce retine atentia, in aceasta etapa, este ca precizarea din raportul de expertiza egiptean se detaseaza de ideea unei agresiuni fizice, provocatoare de presiuni si deformari mecanice asupra aeronavei, din interior sau din exterior, care, oricum, nu ar avea cum sa ramana nedetectata de catre tehnologiile avansate specifice.

Producerea exploziei unei bombe la bord a fost sustinuta imediat de surse americane, engleze si israeliene, apoi, la scurt timp, aceasta a fost asumata de catre filiala egipteana din Sinai a retelei teroriste Stat Islamic, iar mult mai tarziu, si autoritatile ruse au afirmat ca au fost descoperite dovezi care ar privilegia aceiasi ipoteza.

Nimeni, pana la informatiile egiptene de expertizare de luni, nu a exclus varianta atacului terorist. Insa concluzia egipteana poate fi valabila doar in cazul unor stimuli de agresiune fizico-mecanici, ceea ce, evident, nu ar insemna excluderea ipotezei teroriste. Daca in doborarea avionului nu au fost implicati stimuli de agresiune care sa tina de fizica mecanica, se deschide o noua pista de ancheta, a stimulilor non-fizico-mecanici, care nu ar fi putut veni decat din exteriorul aeronavei.

Cat de creditabile sunt declaratiile unora sau altora este mai putin important, in acest moment, oricum vor ramane de vazut. Cert este ca niste oameni nevinovati au fost ucisi, iar cu adevarat important este de a afla adevarul si de a face ca asemenea tragedii sa nu mai aiba loc. Doborarea unui avion civil este o crima in masa, care ar trebui sa-si gaseasca codificara juridica corespunzatoare, cat  si sanctiunea pe masura.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: