Difficiles nugae: Spontaneitatea lui “Verba volant” si aticismul lui “Scripta manet”

Blog Ideologic, cred ca limba romana in intregul ei, implicand aici si limba populara, cu toate dialectele si regionalismele ei, este o reduta a libertatii noastre, cum frumos ati spus. Insa nu as reduce sau conditiona libertatea de exprimare la limba culta, desi, ma grabesc sa adaug, nu atribui civilitatea exprimarii doar limbii culte, ci si celei populare.

Pe de alta parte, construirea de aticisme este la indemana limbii scrise, cu preponderenta. Asupra unui text se poate reveni de n ori, „Scripta manet”, desi trebuie evitat riscul pretiozitatilor de limbaj, nimic mai dezavuabil cand citim asa ceva. Dar spontaneitatea limbii vorbite este cu totul altceva, „Verba volant”, caz in care, iarasi ma grabesc sa adaug, nu inseamna ca reflectia nu precede rostirea.

Nu as vrea sa mut aici discutia de la sursa indicata, dar cred ca acolo au fost exprimate opinii mult mai pertinente decat, probabil, o fac eu, prin evidentierea sacadarii si fragmentarii limbii vorbite, de friCA „CAcofoniilor”. Nu-mi pot imagina o mai mare mutilare a unei conversatii si, mai ales, a ideilor pe care le-am vrea sa le transmitem prin viu grai decat taraganarea sau revenirea asupra a ceea ce spunem, de teama „cacofoniilor”.

Mie mi se pare ca subiectul este unul din acele „difficiles nugae”, care consuma un timp ce ar putea fi folosit, util, altfel. Uneori sunt si constructii/asocieri verbale despre care chiar nu-mi dau seama cum ar putea fi evitate sau, oricum, cu greu as gasi echivalente. Sigur, despre cineva care mananCA CAviar am putea spune si CA COnsuma caviar, dar probabi, eu sau altcineva nu as fi sau nu ar fi la fel de spontan si fluent in exprimare. Numai bine!

https://nastase.wordpress.com/2015/12/14/lansarea-atlasului-dunarii/

http://www.contributors.ro/cultura/romania-lui-%E2%80%9Eca-si%E2%80%9D-mic-studiu-de-sociologie-a-inculturii/#comment-263874

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: