Sfori ale papusarilor natiunilor: Internationalizarea partidelor nationale

Oricum am da-o, pisica neagra nu poate scapa de simbolistica populara. Nici ziua, cand ne taie calea, nici noaptea, cand toate pisicile sunt cenusii. In toate povestile, pisica neagra se afla sub stapanirea unei puteri necurate. Va amintiti de pisicile din recuzitele vrajitoarelor, in Harry Potter de pilda, ori de motanul din Maestrul si Margareta? Sigur, este doar o digresiune, sper distractiva, nu o luati de buna, chiar daca motani negri ii putem intalni si pe caile (de cine nu sunt batatorite?) spre Cotroceni si Victoria…

Insa ceea ce se intampla in Polonia chiar ar trebui luat in seama. Nu stiu daca este premonitoriu, dar in mod cert are o relevanta si pentru trecutul politic romanesc ultrarecent. Cu atat mai mult, cand presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, intervine si califica drept „dramatica” situatia din Polonia, tara in care spune ca are loc o lovitura de stat. Nu asa s-a spus si despre evenimentele din vara lui 2012, din Romania? Nu m-as repezi, deci, sa stric usturoiul pe „vampirul” Basescu. Mai degraba as reflecta la conservatorismul si euroscepticismul noului regim de dreapta din Polonia, al partidului Lege si Justitie (PiS), care a dat presedintele, premierul si guvernul, adusi la putere de ultimele alegeri.

Lucrurile sunt mult mai complicate si extrem de patrunse in tesutul politic european. Ma refer la internationalele de partide europene, o copiere a celor comuniste, care sunt folosite ca niste sfori de papusare a natiunilor si statelor europene. Internationalele populara si socialista, PPE si PES, pentru a da cate un exemplu de la dreapta si de la stanga, sunt la fel de infiltrate si de folosite de catre papusari, precum au fost celebrele Internationale I, a II-a si a III-a. Niciuna nu a oprit coruptia, saracia sau razboaiele. Daca nu ne dam seama ca Partidele si Internationalele occidentale sunt instrumente de reproducere si conservare a statu-quo-ului capitalist, savarsim o greseala uriasa, strategica, care va fi cauza esecului oricaror proiecte de reformare si modernizare politica, economica si sociala.

 https://nastase.wordpress.com/2015/12/20/ce-urmeaza-2/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: