Bruxelles-ul antieuropean, sfidat de tot mai multe tari UE proeuropene: Dupa Ungaria si Polonia, isi afirma interesul national si Bulgaria. Cine va urma?

Intrebari precum “Cui dau telefon in Europa?”, din urma cu cativa ani, a unui diplomat american, si “Alo, am sunat pe Pamant?”, din ajunul Craciunului, a unui astronaut britanic, pot parea neobisnuite pentru o Europa a natiunilor si un Pamant al natiunilor. Nu insa daca, plasate intr-un vis imperial, ar fi reformulate altfel: “Alo, colonia Europa?” sau “Alo, colonia Pamant?”

Spre intelegere, o mica paranteza. Corelatia dintre comunizare (ca nediferentiere) si imperializare poate parea excentrica. Este doar in aparenta. Pentru a iesi din ea, amintiti-va de un anumit milenarism al imperializarii si de faptul ca pulsiunile subconstientului politic sunt cele mai autentice, scapa oricarei cenzuri si capata cele mai neobisnuite chipuri. Daca nu ati auzit inca de obsesia leadershipului mondial, cel putin sa nu ratati noul film din franciza megalomaniei: Star Wars. The Force Awakens. Am inchis paranteza.

Una dintre cele mai mari inselatorii ale sfertului de veac postcomunist a inceput sa iasa la iveala. Asa-zisele integrari economice si militare de tip UE si NATO se manifesta, de fapt, ca un proces de desuveranizare si de totalizare a natiunilor si statelor nationale. Ca o integrare politica, al carei scop final este ordinea unipolara globala, in fruntea careia sa se afle o singura natiune, asa-numita “aleasa”, “indispensabila” sau “exceptionala”.

O prima consecinta a revelatiei politice privind anexarea de catre atlantism a integrarii europene a inceput sa fie demitizarea ideii ca cine se impotriveste deciziilor supranationale si proatlantice ale Bruxelles-ului ar fi antieuropean. Dimpotriva, antieuropeni sunt cei care ignora Europa natiunilor, prin politica de a o transforma intr-o masa amorfa sau pestrita, care-i slabesc identitatea, alteritatea si, in cele din urma, integritatea.

Tarile Grupului de la Visegrad au respins politica Bruxelles-ului privind cotele obligatorii de migranti, dar si in alte domenii interesele lor nationale si subregionale trec inaintea deciziilor din capitala UE. Nu este vorba de a fi impotriva cuiva, ci de a sti mai bine ce te slabeste si ce te intareste. Prevalenta acestui principiu, cuantificabil in interesul national, este una din explicatiile pentru care modelul Visegrad se bucura de succes.

Dar exista si un recent Grup de la Craiova, din care una din tari, Bulgaria, si-a adus si ea aminte de intelepciunea ca pielea ii este mai aproape decat camasa si haina. Ca haina poate fi europeana si camasa ruseasca este o alta problema, conjuncturala. Dar interesul national este mereu o certitudine, eterna, potrivit unei lectii englezesti, care ne-a ramas de la lordul Palmerston.

Despre ce este vorba, in ceea ce as numi o lectie bulgareasca? Liutvi Mestan, presedintele partidului etnicilor turci din Bulgaria, MRF, de opozitie, a fost demis și exclus din partid, după o declaratie in parlamentul bulgar, de luna trecuta, in care si-a exprimat sprijinul pentru Turcia, in cazul doborarii avionului de luptă rusesc, SU-24.

Decizia privindu-l pe Mestan a fost luata in unanimitate de conducerea partidului, la o reuniune, zilele trecute,  la vila fondatorului partidului, Ahmed Dogan. „Aceasta va fi soarta tuturor celor care se ridică împotriva intereselor naționale ale Bulgariei”, a afirmat la intalnire Dogan, un vechi si respectat politician bulgar. Pentru o tara UE si NATO, măsura a subliniat rolul neobișnuit al Bulgariei în cursul dominant al Europei, au notat unele agentii de presa.

Contrar unui partizanat orb si belicos, care in mod periculos se mai incearca uneori sa se insinueze, nu cred ca interesul national si regional de pace ar trebui zalogit vreunei integrari sau aliante, altele decat ONU. Dreptul international este singurul judecator impartial, cu vocatie universala.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: