Erdogan nu mai vorbeste turceste

Referindu-se la un sistem prezidențial puternic, pe care dorește să-l instaureze în Turcia, președintele islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, a amintit de Germania nazistă din timpul lui Adolf Hitler.

„Într-un sistem unitar (precum Turcia), un sistem prezidențial poate să existe la fel de bine. În prezent sunt exemple în lume, la fel cum sunt exemple și în istorie. Vedeți exemplul Germaniei lui Hitler”, a declarat președintele turc joi seara în fața jurnaliștilor, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru în Arabia Saudită.

Mass-media internationale au comentat consternate, vineri, afirmatiile lui Erdogan. La scurt timp, in aceiasi zi, un comunicat al presedintiei turce a precizat ca „Metafora lui Erdogan despre Germania lui Hitler a fost denaturată de unele surse de știri și folosită în sens opus”.

Potrivit președinției, comentariile lui Erdogan au fost menite să demonstreze că o președinție executivă poate exista într-un stat unitar și nu depinde de un sistem federal de guvernare, în timp ce nici sistemul prezidențial și nici cel parlamentar nu pot fi o garanție împotriva abuzului de putere.

„Dacă se abuzează de sistem se ajunge la o proastă gestionare și rezultate ca dezastrele din Germania lui Hitler… Important este de a urmări gestionarea corectă ce servește națiunea”, a declarat președinția, adăugând că este inacceptabil să se sugereze că Erdogan pune într-o lumină pozitivă Germania lui Hitler.

Erdogan, care se află la conducerea Turciei din 2002, mai întâi ca prim-ministru și apoi din 2014 ca președinte, dorește să modifice constituția țării în așa fel încât rolul președintelui să nu mai fie doar unul simbolic, ci să aibă puteri extinse, la fel ca în Statele Unite, Rusia sau Franța.

Președintele Turciei a spus că intenționează ca în 2016 să mobilizeze societatea turcă pentru o dezbatere în scopul de a ajunge la un consens social în această privință.

Comentariu FP:

Cei care au fost tentati sa-l compare cu un ienicer, care loveste si nu gandeste sau, in cel mai putin nefericit caz, intai loveste si apoi gandeste (a propos de doborarea avionului rus), vor fi nevoiti sa-l reconsidere pe Erdogan.

Presedintele “executiv” Erdogan, varianta turca a presedintelui “jucator”, a dovedit, prin avansarea si apoi retractarea “modelului” prezidential din timpul lui Hitler, o buna cunoastere si practicare a limbajului orwellian sau “jewmerican”, cum il asimileaza unii.

Sa fie mai degraba nazist? Oricare dintre acestea ar fi, faptul ca a fost inteles arata clar ca Erdogan nu mai vorbeste turceste.

N.B.: Uitasem. Inca unul care misca in frontul „corectitudinii politice”. Pentru Erdogan, corect este ceea „ce serveste natiunea”.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: