Intelectualitatea merge in paradis

Trosnirea din toate incheieturile a tratatelor UE anunta o iminenta rupere, care cel mai probabil se va produce dupa cea mai slaba linie de sudura, dintre Vechea Europa si Noua Europa.

Acest deznodamant ar fi trebuit sa fie previzibil inca din momentul in care ideologia neoliberalismului a fost turnata, precum un combustibil impur, zoios, de proasta calitate (din punct de vedere moral, politic, social si ecologic), in motoarele comunitare, proiectate a fi cele mai performante, din cate au existat, de catre parintii UE.

Blocarea, nefunctionarea este soarta oricarui motor politic, oricat de bun ar fi, daca torni in el un combustibil ideologic necorespunzator. Aceasta ar fi o prima lectie.

S-a vazut foarte clar, in anii de integrare euroatlantica, nu tratatele fondatoare, constitutiile sau sistemele politice au fost de vina, ci ideologiile liderilor sau partidelor care le-au interpretat si aplicat.

Un acelasi sistem poate fi utillizat cu efecte diferite, chiar contrare, in functie de ideologia care il pune in miscare. Sistemul poate ramane formal democratic, dar utilizarea si efectele lui pot fi nedemocratice. Aceasta ar fi o a doua lectie.

De ce este disonanta Europa Centrala, in materie de identitate si suveranitate ? Pentru ca are senzorii si anticorpii ascutiti de catre lupta cu dominatia comunista, pe care nu-i are Europa de Vest (desi se pare ca nici ea nu este departe de a atinge un prag critic de imunizare fata de liberalism).

Citesc ce zice DNA, azi, ca le va face dosare penale profesorilor universitari si conducatorilor de edituri pentru ca i-au favorizat pe faptuitorii din puscarii sa scrie carti, care le-au adus reduceri din pedepse. Ma uit si pe lista cu detinutii intelectuali, care au scris carti in puscarii.

Chiar nu vede nimeni masa ingrijoratoare a intelectualilor care sunt in puscarii, ca in vremurile cand muncitorilor li se promitea ca vor merge in paradis, daca se vor lasa folositi in lupta impotriva elitei?

Unde i-a dus sclavia ideologica pe muncitori, care in mod fals au fost rasfatati cu himera oferirii paradisului, se vede: in apocalipsa lipsei locurilor de munca, somajului, saraciei, zbaterii la limita subzistentei.

Va merge si intelectualitatea in paradis, atat de rasfatata dupa ‘89, pentru a se lasa folosita, cu sforaitoarele sintagme ideologice de “intelectuali publici” si “intelectuali critici”? Privind la puscariile intelectualilor sau intelectualii puscariilor, nu exista niciun dubiu asupra raspunsului.

Ce optiune strategica va adopta Romania, in dinamica Europei Centrale? Pai nu se vede, dupa hoinarelile si declaratiile presedintelui si premierului, ca Romania deja a adoptat pozitia spargatorului de greva?

http://www.contributors.ro/global-europa/adancirea-clivajului-politic-intre-europa-de-vest-si-europa-centrala-care-va-fi-optiunea-strategica-a-romaniei/ 

http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20721865-dna-incepe-cercetari-cazul-puscariasilor-scriitori.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: