Tactica alibiului: „V-am spus eu”

Vineri, la Galati, unde a participat impreuna cu copresedintele Vasile Blaga la lansarea unor candidati pentru primariile din judet, copresedintele PNL Alina Gorghiu a reluat propunerea de doua tururi la alegerile locale.

De aceasta data, sub forma ideii de creare a unei majoritati, pentru ducerea temei in parlament. Noua tactica de atac a venit dupa respingerea de catre premierul Ciolos a posibilitatii de a da o ordonanta de urgenta pe cererea PNL si precizarea CCR ca numarul de tururi nu tine de competenta Curtii, ci de intelegerea intre partide.

Numai ca vointa este una, putinta este alta. Toate tentativele liberale de a genera o majoritate au fost esecuri pe linie, in frunte cu ratarea guvernarii. Cel putin teoretic, suita de batalii pierdute ar fi trebuit sa domoleasca pulsiunile care, la vedere, nu fac decat sa sublinieze slabiciunile.

Totusi, de ce Alina Gorghiu merge pana in panzele albe cu cartea a doua tururi, cand toti stiu ca joaca la cacealma? Cand o motiune de cenzura a PSD i-ar spulbera PNL pana si bruma de ipotetic avantaj ideologic, care se presupune ca l-ar avea asupra guvernului tehnocrat Ciolos, prin intermediul presedintelui liberal Iohannis?

Rafinamentul Alinei Gorghiu nu se reduce la cel vestimentar, pe care i-l exhiba liberalii si simpatizantii, ci este si unul psihologic, bine ascuns in pliurile subconstientului politic. Din nefericire pentru Iohannis si Ciolos, rafinamentul politic al Alinei Gorghiu nu lucreaza pentru presedinte sau premier, ci pentru intarirea puterii sale conjuncturale si a unor lideri vanitosi, la fel de efemeri.

Ca este asa, o probeaza propunerile contradictorii, care ar fi curate sinucideri politice daca li s-ar da curs, pe care Alina Gorghiu le tot face premierului Ciolos si presedintelui Iohannis, pe care prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a si amenintat ca „vor raspunde”, daca nu vor epura administratia, potrivit cererii PNL, care „este perceput ca fiind responsabil de activitatea guvernului.”

Alina Gorghiu stie ca nu va putea schimba panzele negre ale corabiei PNL cu unele albe, pentru a anunta victoria in alegeri. Nu o va face pentru ca va uita din cauza bucuriei, asa cum s-a intamplat cu Iason, fiul regelui Aegeus, care la intoarcere a uitat sa schimbe panzele negre cu panze albe, pentru a-si vesti inca de pe mare izbanda.

Ceea ce insa poate face de pe acum Alina, si o face cu mult rafinament, este sa-si pregateasaca o tactica de alibi, de abatere a criticilor spre alte tinte. O tactica de tip „V-am spus eu” (sau „noi”, pentru a-i lua in calcul pe Ludovic si pe altii, din grupusculul ei de interese si de sustinere).

Sa speram ca tutorele ideologic al Alinei Gorghiu sau, daca este prea mult spus, pater familias, Klaus Iohannis, nu va avea un sfarsit politic neasteptat, aidoma celui al batranului rege, cand a vazut la orizont panzele negre ale corabiei Argos.

Lasă un comentariu