Alegerile la PMB: Va fi un vals al sanselor?

Toate partidele stiu foarte bine ca rezultatele pe care le vor obtine la alegerile locale vor reflecta o prima perceptie de prepozitionare pentru alegerile parlamentare. Desigur, nu este o regula. Preferintele electorale se pot modifica dramatic chiar si in doua saptamani, dupa cum s-a vazut la ultimele alegeri prezidentiale. Cu atat mai mult in cele circa sase luni care vor desparti cele doua tipuri de alegeri din acest an.

Tocmai aceasta neliniaritate a intentiilor de vot, care se pot modifica si in ultima clipa, face ca partidele sa fie foarte atente la strategiile electorale, la propunerile de candidati, la orice detaliu de precampanie sau campanie, ascunse ori iesite in sau din medie, pentru a face un joc cat mai fara greseala posibil.

Declinarea de catre Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu a candidaturii pentru functia de primar al municipiului Bucuresti sunt deja niste coordonate, care vor pune pe un alt fagas tacticile de nominalizare. Absenta celor doua mari nume politice din competitia locala schiteaza, dupa parerea mea, o constientizare si o crestere a mizei parlamentarelor.

Intr-adevar, nu se obisnuieste ca sefii de partide (Ponta a ramas un lider informal) sa se angajeze in batalia pentru Capitala. Dar alegerile parlamentare din acest an sunt cruciale pentru un nou proiect de tara, a carui soarta se va juca pe taramul unui nou raport national de forte politice, al unui nou legislativ national.

O sfidare a acestei logici este vazuta, in unele medii politice, ca venind doar din partea lui Traian Basescu, despre a carui candidatura la sefia PMB se vehiculeaza ca este foarte probabila. Cand a fost intrebat, proaspatul presedinte al MP nu a respins posibilitatea de a mai juca inca o data cartea castigatoare a primarului general, ci doar a moderat asteptarile, ca un anunt il va face la timpul potrivit.

Fireste, nu lipsesc nici presupuneri malitioase, referitoare la o asa-zisa temere a lui Ponta si Tariceanu de a incrucisa sabiile cu Basescu, pentru PMB. Nimeni nu poate insa garanta ca Basescu, in al carui profil psihologic este adanc inradacinat orgoliul ierarhiei, va si duce pana la capat o eventuala candidatura pentru postul de primar general, care este sub cel de sef al statului. Ar putea fi foarte bine doar o stratagema de uzufruct de campanie pentru prepozitionarea MP, o foarte probabila si ingenioasa limitare de scop.

Intr-o competitie care se anunta alunecoasa, cel putin din motivele aratate, este greu de spus daca vreo candidatura la PMB va ramane sau nu batuta in cuie. Circula si alte nume de candidati-Gabriela Vranceanu Firea, Cristian Busoi-, lansate de lideri, dar nominalizarea sau schimbarea nominalizarii va depinde de deciziile colegiale de la varfurile partidelor si de ce se intampla in campul electoral.

Vom asista, oare, la un vals al candidatilor si al sanselor? Dar poate ca pentru a-l vedea ar trebui sa ne deschidem un al treilea ochi, de care vorbesc ezoteristii. Asta asa, ca o glumita de final, ca tot nu prea s-a mai vorbit de flacara violet, dar care presimt ca va reapare!

PS/NB: Ultimele declaratii pe tema vin de la Iasi, de unde presedintele Iohannis a sustinut ideea primarilor in doua tururi, iar Ciolos ca va studia varianta asumarii raspunderii in Parlament. Se anunta pe bune mare bal electoral, nu numai in Capitala! S-o fi mutat flacara violet la Iohannis?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: