O crunta dezamagire: Klaus Iohannis imbratiseaza intriga Alinei Gorghiu, care ar putea provoca instabilitate politica

Nu imi este rusine sa recunosc ca, mult timp, l-am asemuit pe presedintele Iohannis cu un Pericle, care ar putea aduce Romaniei, daca nu un secol, cel putin un deceniu de aur. Nu de putine ori, am pus asa-zisa lui mutenie, o caracteristica de temperament, pe seama iscusintei si agerimii de politician.

Bun cunoscator al firii schimbatoare a poporului, Pericle urca foarte rar la tribuna, prefera sa lase prietenilor sarcina de a-i sustine parerile sau a-l apara de critici (o lectie care ar trebui subscrisa de presedinti). „Iata, imi spuneam, fara a fi greci avem si noi „Olimpianul” nostru, cum era supranumit Pericle, nu este acesta cel mai bun profil prezidential, mai ales cand il ai in carne si oase?”

Asta pana duminica. In discursul de Ziua Unirii, de la Iasi, Klaus Iohannis si-a exprimat asteptarile de „decenta” din partea anului electoral, de necontinuare a „inselarii” sperantelor alegatorilor, de abordari, idei si oameni noi care au inteles ca „metehnele trecutului trebuie sa ramana ale trecutului”, precizand ca isi va face auzita vocea, dar nu pentru a intra in campanie.

Bun, perfect, dar cum se impaca aceste mesaje, de unire prin schimbare si de schimbare prin unire, cu o surprinzatoare pozitionare, care reaprinde zazania intre partide si, posibil, intre partide si guvern? Nu sunt echidistanta si moderarea misia unui presedinte, care apara intelegerile dintre partide, nu incurajeze ruperea lor unilaterala?

Dupa ce ultimele calcule, pe noile variabile care se anunta, arata ca PNL nu va putea castiga alegerile pentru functia de primar general al Capitalei, capricioasa Alina Gorghiu vrea sa rupa intelegerea de alegeri locale intr-un singur tur, pe care a semnat-o cu manuta proprie.

In politica, nu ar fi ceva nou o astfel de sucire. Revoltatoare, periculoasa chiar, este ca PNL incerca sa rupa intelegerea cu PSD cu mainile unui guvern tehnocrat, folosindu-se de influenta unui presedinte manipulabil.

Dupa ce guvernul Ciolos si-a exprimat pozitia, mai mult decat de bun simt, ca nu ar fi democratic sa decida prin ordonanta de urgenta revenirea la alegerile primarilor in doua tururi, a venit declaratia-soc a lui Iohannis, de ieri, potrivit careia ideea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin este foarte buna. Exact dintr-un loc si intr-un moment in care pledase pentru unitate, decenta si repudierea vechilor metehne (sic!).

Pai asa iti probezi consecventa valorilor, aratand oamenilor ca, de fapt, si tu ai o „Elena”, dupa binecunoascuta meteahna a predecesorului, care iti influenteaza sau iti schimba pozitia sau decizia, dupa cum bate vantul intereselor in partidul Alinei Gorghiu?

Neindoielnic, raspunsul premierului Ciolos, ca va studia toate posibilitatile, inclusiv varianta asumarii raspunderii in Parlament, a fost pe cat de inteligent pe atat de conjunctural.

Seful guvernului a inteles ca se afla la mijloc, intre cel care l-a numit si cei care il pot pune cu spatele la zidul motiunii de cenzura. Probabil ca Alina Gorghiu a inmuiat inima „Marelui Iohannis” dupa ce, cu o zi in urma, il numise „micul Iohannis” pe candidatul la primaria ieseana.

Indiferent ce va face pentru a iesi din locul ingust catre care il imping Iohannis si Gorghiu, o manevra riscanta pentru stabilitatea politica si organizarea alegerilor, remarcabil mi se pare conceptul cu care premierul Ciolos isi abordeaza propriul guvern, pe care l-a facut cunoscut in timpul vizitei la Paris: „Cred că un guvern tehnocrat este o excepție și nu o regulă, cu atât mai puțin o soluție.” Admirabil!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: