Al treilea ochi al ipocriziei si ghearele coruptiei

20160130-133914

„Va rog sa interpretați acest desen al lui Gopo pentru politica românească.”

Sursa:https://nastase.wordpress.com/2016/01/30/va-rog-sa-interpretati/

Comentariu FP:

Nu vad niciun titlu langa nume. Probabil, in desenele satirice nu se obisnuiesc, pentru libertatea interpretarilor.

Multumita psihologiei consumatorilor de arta, stim ca intr-un acelasi produs artistic nu toti privitorii vad acelasi lucru. Explicatia este ca fiecare vede cu toata cultura si experienta pe care le are.

Lucrurile stau la fel si pentru privitorii spectacolului politic: desi vad o aceiasi scena, o interpreteaza diferit.

Imi amintesc ca pe vremea cand inca nu eram inapoia, ci in fata catedrei, un inalt si vestit demnitar, care era rector, dar si scriitor si jurnalist, a venit la un seminar de istoria culturii, unde a pus o intrebare. „Ce simtiti si cum interpretati un tablou de pictura?”

Primele raspunsuri, care literalmente au tasnit, tineam la profesorul nostru, care parea mai fastacit decat studentii, nu au depasit prea mult pragul senzorial. O colega a spus chiar ca ii cresc pulsul si transpiratia, cand se uita la un tablou celebru.

Am zis si eu ceva, simtisem ca explicatia trebuia dusa undeva mai sus, in planul ideilor si asociatiilor de idei, formatoare de atitudini, comportamente samad. Nu am aflat daca sau cat am nimerit-o…

Privind la desenul satiric al lui Gopo,  l-as intitula “Ipocrizia si Ispita”. Ori, in extenso, pentru a fi mai explicit, Al treilea ochi al Ipocriziei si Ghearele Coruptiei. Intotdeauna, ipocrizia are un al treilea ochi la spate, spre deosebire de clarviziune, iar ispitirea vicioasa are gheare nevazute.

Ipocritul, perfect incarnabil in politicienii de pe scena capitalismului romanesc, vrea sa fie perceput ca este ceea ce nu este, vedem cum in timp ce masca priveste inainte, subconstientul intoarce capul, adulmeca viciul, nu-i poate rezista, se lasa sedus, corupt, poate ca face parte si dintr-un plan. Dar lucrurile astea nu se vad public, si asta conteaza pentru Ipocrit.

Rememorez o scena cu un individ cunoscut, care, politic, „suferea” de un fel de dedublare de personalitate: in timp ce in spate ii critica de-i rupea pe unii politicieni, in fata ii curta, aplauda, le scanda numele… “Bine, bine, il intrebam contrariat, dar de ce?”. Ma privea, probabil cu mila sau dispret, dar imi raspundea, intr-un fel enigmatic: „Este bine sa fii vazut.”

Chestia asta, cu „este bine sa fii vazut”, seamana ca doua picaturi de apa cu scenele in care unii se tanguiesc de mama focului in mijlocul strazii, punandu-si tarana in cap, doar pentru a fi vazuti, in timp ce ochiul intredeschis fotografiaza impresii si reactii. Filosofie de canalie.

Inchei cu o clasica precizare. Orice asemanare intre omuletul lui Gopo si vreun personaj din realitate, fie el si de la Palatul Cotroceni, este pur intamplatoare.

Reclame

2 Responses to Al treilea ochi al ipocriziei si ghearele coruptiei

  1. Politica din România
    Prefăcută și perversă
    Validează teoria
    Și creează controversă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: