Cokctail-ul Guvernare: Politica si Tehnocratie

Ma tem ca in campania electorala, poate si dupa alegeri, partidele se vor grabi sa arunce la cos ideea de guvernare tehnocrata, fara sa vada jumatatea plina a paharului. Un tehnocrat este un specialist al domeniului, un cunoscator profund si un aplicant neabatut al celor mai bune metode si tehnici posibile de maximizare a scopului unei organizatii sau profitului unei activitati.

Dar pe cat de eficienti sunt tehnocratii pe o secventa de realitate sau pe o parte din intreg, pe atat sunt de tributari in materie de viziune asupra ansamblului si de corelare a partilor intregului. Pentru ca nu este treaba tehnocratiei. Politica este cea care este chemata sa aiba viziunea ansamblului, sa gestioneze corelatiile si integrarea partilor intregului.

Aici intervine cealalta jumatate a paharului, pe care politica trebuie sa o umple. Fata de maximizarea tehnocrata, politica este interesata si de inchiderea cercului, prin distribuire si redistribuire, de intoarcere a unei parti a profitului la cei care l-au produs, pentru reproducerea muncii si, prin aceasta, pentru armonizarea muncii si capitalului.

Prin urmare, o guvernare nu trebuie sa fie exclusiva, ci inclusiva, simultan politica si tehnocrata. Fostul premier Victor Ponta avea dreptate cand spunea, la un moment dat, ca si el este un tehnocrat, prin preocuparea fata de maximizarea cresterii economice, dar era si un politician, care modera criteriile tehnice cu criterii sociale, pentru o buna guvernare.

De tehnocratie este nevoie si in functia de sef al statului. Atributele de reprezentare internationala, de politica externa si de securitate ale presedintelui fac necesare cunostinte si abilitati care sa-i permita miscarea cu usurinta in aceste domenii. Pe baza lor, putem face o comparatie intre Iohannis si Basescu, dar putem afla si profilul prezidential ideal. Concluziv spus, in conducerea societatii e nevoie de un cokctail de politica si tehnocratie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: