Lunea decoratiilor (pretext)

Decorarea de catre presedintele Klaus Iohannis a aproape 1700 de revolutionari “cu rol determinant” a reaprins patimile politice pe subiect. Inclusiv, in mod ciudat, in randurile dreptei. Desi, ar trebui reamintit, poate ii va mai linisti, la revolutie oamenii inca nu erau impartiti in stanga si dreapta.

“Obscenitatea” si “aiureala”deciziilor lui Iohannis, cum sustine o formulare dinspre dreapta de pe internet, nu se reduc la conferirea unor medalii, ci se extind la decizii mult mai discutabile, cu impact societal major.

Nu este normal ca un singur om sa ia toate deciziile. Din acest punct de vedere, neamtul Klaus pare a fi frate geaman cu rusul Vladimir.

Decizia de tip piramidal, in care varful exclude baza, nu este democratica. Este una din cauzele profunde pentru care s-a ajuns la criza de decalaj, de astazi, in mai toate domeniile.

Sa recunoastem, cand vointa poporului nu este consultata, paradigma “I’m the President”, “Eu sunt presedintele, eu iau deciziile” suna mai degraba a despotie decat a democratie.

Fara o subscriere de fond a lui “We, the people” in luarea deciziilor, o democratie esueaza in mimare. Chiar daca a fost autentica, democratia are nevoie de confirmare la orice decizie strategica, care priveste viata poporului.

Stiu, reflexul unora cand aud de “popor” este extrem de idiosincrazic. Cum era reflexul lui Goebbels, cand auzea de cultura ii venea sa puna mana pe pistol.

Prin tactica “furisatului totalitar”, asupra careia a avertizat David Icke, desi se referea la corporatocratie, oricine are cleptomania puterii poate ajunge sa ia locul democratiei. Va spun ceva cuvintele “pas cu pas’?

PS (02/03/2016): Doru Coarna, multumesc pentru istoricul noilor ilegalisti (sau profitorilor ilegalisti , nu stiu cum e mai bine). Reproducerea unui fenomen care a fost baza de putere a comunismului mi se pare simptomatica pentru regimul capitalist (si la fel de problematica).

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: