Pericolele fragmentarii interceptarilor (a doua reactie rapida)

Am citit, in stirile diminetii, despre cum FBI a interceptat conversatiile unor spioni rusi cu sefii lor de la Moscova, dupa ce au implantat microfoane in dosare care ar fi trebuit sa contina secrete comerciale. O momeala, deci, bine lucrata, care a fost muscata. Interceptarea a ajuns la procurori, care au anchetat cazul si au prezentat dosarul justitiei. Speta este reprezentativa exact pentru ceea ce agita apele momentului, la noi, de catre cei care vor sa dea peste cap sistemul de interceptari si relatiile institutionale dintre SRI, procurori si judecatori (in loc de “judecatori” am scris initial “magistrati”, corect la americani, nu insa si la noi). Mie mi se pare, o spun transant, ca speta statueaza un concept generativ care trebuie subscris fara rezerve, fara a fi nevoie de alte “experimente”, deoarece este validat de o impresionanta eficienta.

Alte doua informatii, pe subiectul interceptari-coruptie, mi-au retinut atentia. Prima anunta ca Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 va fi lansata spre dezbatere publica in luna mai. Cred ca definirea din capul locului si fara echivoc a coruptiei ca risc de securitate va fi esentiala pentru fagasul si concluziile discutiilor. A doua stire se refera la solicitarea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID) de a se interzice implicarea politicului in nominalizarea membrilor CCR si de a se intari controlul civil asupra SRI. Foarte corecte ambele propuneri. Una din propuneri tinteste o sanctionare subtila a deciziei CCR privind interceptarile, prin care ONG-ul nu se lasa inselat de ambalajul in care se ascunde politicul. Cealalta propunere este o demolare a ceea ce a sustinut Traian Basescu, joi seara, la Romania TV, ca infrastructura de interceptare si personalul care o utilizeaza ar trebui scoase de sub controlul oricarei “institutii de forta” si puse sub control civil, ultimul sub formula de “functionari publici”. Solutia controlului civil nu este pentru personalul executiv, ci pentru leadershipul SRI. Este suficient sa fie intarit, verificat si garantat.

Presedintele MP si-a pus ideile intr-un format politicianist seducator, probabil are si interese foarte puternice, dar nu trebuie sa cadem in capcana expresiei “ascultare discretionara” (a telefoanelor) doar pentru ca o foloseste, care poate fi fara acoperire sau asupra careia oricum nu avem niciun control. Nici cand reclama formule in care sa fie implicat Parlamentul si societatea civila, de care si-a amintit in mod subit si pe care incearca sa le valorizeze intr-un mod evident conjunctural si pentru o idée personala. Nu spun ca ideea nu ar fi buna, indoiala mea este ca o foloseste pentru un scop indoielnic, spargerea infrastructurii si personalului de interceptare. Supralicitarea lui Basescu devine foarte suspecta, cand sustine ca se va gasi personal care sa stie ce inseamna un “secret” sau ca talmes-balmes-ul pe care il propune nu va costa aproape “nimic”. Cel mai mare pericol al fragmentarii interceptarilor va fi aparitia de brese, in care se pot acumula riscuri de securitate, care pot exploda cand te astepti mai putin, ori nimeni nu vrea sa stea pe un vulcan, sub amagirea unor cuvinte, ca totul se afla sub controlul Parlamentului si Societatii Civile. Apoi, prozelitismul politic poate patrunde mult mai usor in randurile unor persoane care nu sunt supuse jurisdictiei militare, in primul rand in ceea ce priveste secretul, fiecare partid isi poate gasi cu usurinta omul care sa-i dezvaluie continutul unor interceptari sau sa-i efectueze interceptarile pe care le doreste.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: