Piramida apararii si resursa-motor

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat, duminică, la Pro TV, că autoritățile nu se gândesc, acum, la reintroducerea serviciului militar obligatoriu, precizând însă, că, potrivit prevederilor legale, acesta nu este eliminat, ci „suspendat”.

Oficialul s-a declarat in schimb foarte preocupat de faptul ca dupa suspendarea serviciului militar obligatoriu nu s-a actionat imediat pentru crearea unei rezerve care sa-l inlocuiasca. Legea rezervistilor voluntari, a spus Motoc, este un raspuns la acest deficit.

Pentru a gasi in continuare si alte raspunsuri compensatorii sau care sa adauge valoare, va trebui sa constientizam pe deplin dimensiunea si consecintele trecerii, dupa 1989, de la doctrina apararii populare la doctrina apararii profesionalizate si in alianta.

Practic, am inlocuit un sistem a carei resursa motoare era patriotismul, de masa, cu unul preluat, care este pus in miscare de o resursa financiara discretionara, care noua nu ne este specifica. Pe de alta parte, cuvintele “profesionalizare” si “alianta” s-au dovedit ca nu sunt magice, au propriile limite, de numar in primul caz, politice in cel de-al doilea.

Prin urmare, politicile de aparare vor trebui sa fie suficient de flexibile si de acoperitoare, pentru a nu intra in clestele unor defectiuni cantitative, calitative sau politice. Rezerva activa este un inceput bun, se adauga institutiilor concentrarii si mobilizarii, care impreuna pot modifica rapid baza piramidei apararii. Se mentine insa o slabiciune a educatiei pentru aparare a populatiei. Serviciul militar era si o scoala a patriotismului. Educatia pentru aparare ar trebui resuscitata, la toate nivelurile educationale si de munca.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: