Noul proiect de tara: Un raspuns la criza occidentala

Fostul presedinte Traian Basescu ne-a repetat, duminica, de la Craiova, o insistenta de-acum obisnuita si explicit partizana, dupa ce a devenit seful unui nou partid, PMP, ca partidele vechi nu mai sunt credibile, deoare poarta eticheta coruptiei, motiv pentru care ne trebuie unul nou.

Basescu a mai afirmat ca partidele tranzitiei au indeplinit proiectul de tara, intrarea in NATO si in UE. Pe tema nevoii de un nou proiect de tara, seful PMP a sustinut, cu alte prilejuri recente, ca acesta ar putea fi unirea Romaniei cu Republica Moldova, obiectiv pe care doar partidul sau il are in program.

Fostul sef al statului este realist cand spune ca un nou proiect de tara nu poate copia obiective din tratatul de aderarae, intrarea in Schengen si in zona euro. Ne-am minti pe noi insine, cu niste conditionalitati in curs de indeplinire, care tin deja de o foaie de parcurs, dintr-un moment trecut, al aderarii. Ne-am subutiliza si plafona eforturile, in loc sa le dam o intrebuintare si o perspectiva de anvergura, demne de un proiect de tara.

Dar poate fi Unirea un proiect de tara? Ma tem ca aici intram pe terenul unor divergente politice si al unei restante istorice, care ar trebui sa fie al vointelor celor doua popoare si tari, nu al dorintei vreunui politician sau al programului vreunui partid. In plus, Unirea este si o chestiune secventiala, ar trebui sa faca parte dintr-un proiect mai larg, care sa o subsumeze mai multor obiective, cu etape si bataie mai lunga.

Intr-adevar, avem nevoie de un nou proiect de tara, fara de care natiunea va incepe sa lâncezească. Parerea mea este ca noul proiect de tara va trebui sa fie o replica la decaderea occidentala. Sa ne uitam la toate crizele care golesc de substanta modelul occidental si il trag in jos, incepand de la crizele liberalismului si de ordine americana, pana la cele europene, de moneda unica, de spatiu Schengen, poate chiar a UE, cu exit-uri anuntate sau inca neanuntate, nu in ultimul rand la criza migrantilor. Este evident ca un proiect de tara care se va intemeia pe asemenea crize nu va aduce crestere, dimpotriva, va fi o constructie pe nisipuri miscatoare. Un nou proiect de tara are nevoie de fundatii stabile si de garantii de integritate ( a se citi suveranitate). Din nou, intrebarea „Incotro?” capata acuitate si sens.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: