Terorismul si caderea modelului vestic: Ce tip de raspuns si ce solutii alegem?

Este in afara de orice indoiala ca recentele atentate din inima Europei, care s-au adaugat unui istoric incarcat, dramatic si cu amenintari in crestere, au fost atacuri impotriva democratiei liberale si societatii deschise, punctele tari ale modelului vestic. Practic, acest model, pe care in mod utopic l-am crezut etern si inexpugnabil, a acumulat, insidios, o serie de riscuri, care, impreuna cu cele din proiectare si de uzura, l-au facut sa cedeze la presiuni externe, ca o cetate slab aparata, cazuta in mainile primelor valuri de vandalizatori. Atentatele de la Bruxelles nu au insemnat esuarea unui stat european sau a Europei, cum s-au grabit unii sa titreze, ci esuarea unui model ideologic si de integrare.

Ce tip de raspuns va trebui sa alegem la amenintarile terorist-migrationiste? Tipul pe care il sustin fara ezitare este unul diferit de cel care a urmat dupa prabusirea turnurilor gemene WTC. Ceea ce mi-a sugerat aceasta comparatie de pornire este faptul ca evenimentele teroriste de la Bruxelles si Paris sunt intr-o foarte mare masura un echivalent european al gemenilor americani, prin creierul si celulele teroriste franco-belgiene. Diferenta, relativa, este de timp intre atacurile care au vizat “gemenii” europeni.

Raspunsul va trebui sa fie unul constructiv, in primul rand prin evidentierea pericolului existential care paste islamul, care are pe gat bocancul terorismului, inautentic asumat sau atribuit ca fiind islamic. Islamul este ostaticul unor minti criminale, care il folosesc pentru a face treaba murdara a unor planuri geopolitice, straine de islam. Terorismul, in speta Statul Islamic, are doua fete etnice, una expusa, zgomotos asumata ca fiind islamica, privindu-i pe cei care executa fizic atentatele, cealalta ascunsa, neidentificata, sub aspectul creierului responsabil de ideologizarea (implicit de recrutare), comanda si planificarea atacurilor. In al doilea rand, ar trebui sa fie un raspuns de tip containment, de ingradire continua, concentrica si constrangatoare a Statului Islamic, nu de razboi mondial in sensul propriu al cuvantului, cum se aud unele voci, prin ingramadirea de avioane, tancuri si trupe europene in Siria si Irak, acolo guvernele celor doua tari trebuie sa fie in prima linie si ajutate.

Ce solutii vom alege? Au fost deja enuntate multe solutii, le sintetizez, autorii sunt publici, din motive de spatiu nu-i mai reamintesc, pe unii insa pentru a-i scuti de nerealism sau penibil: marsarea rapida spre formula Statele Unite ale Europei, infiintarea unui serviciu de informatii la nivelul UE, actionarea mana in mana a serviciilor de informatii europene cu cele americane, UE sa puna capat jocurilor geopolitice si sa-si uneasca eforturile cu Rusia in lupta impotriva terorismului, interconectarea serviciilor de informatii nationale, consolidarea cooperarii antiteroriste, unirea eforturilor in combaterea organizatiei teroriste Statul Islamic, un manual comun fata de provocarile ruse, o structura comuna de securitate si aparare in UE, utilizarea simularii inecului contra teroristilor etc.

Parerea mea este ca solutiile ar trebui sa vina din reorganizare si restructurare, pe orizontala si verticala UE, dar si la scara continentala. In general, reorganizarile si restructurarile sunt insotite de o anumita slabiciune, de aceea cred ca nu trebuie repetate greselile sovieticilor, de decapitari si disolutii institutionale. Pregatirea si accesarea alternativei trebuie sa se faca treptat, cu o functionare dubla sau mixta, daca se poate spune asa, cu pretestari si predari succesive de roluri, prin care sa se evite pe cat posibil socurile si scaderile de functionalitate, in special pe securitate si aparare, unde ar trebui sa fie un varf, la scara europeana si continentala. Privind informatiile despre terorism, in niciun caz nu trebuie renuntat la un principiu fundamental, compartimentarea informatiilor si acces ierarhic limitat, pe competente strict reglementate. In opinia mea, structurarea informativa statal-nationala ofera cea mai buna compartimentare. Structurarea supranationala ar trebui sa cuprinda echipe multinationale care sa coopereze cu structurile nationale, in niciun caz sa nu le subordoneze.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: