Marul moscheei, aruncat de Victor Ponta, l-a ridicat Klaus Iohannis. La Istanbul. Aflat in vizita in Turcia, presedintele Iohannis i-a promis presedintelui Erdogan ca ii va obtine autorizatia de constructie pentru mega moscheea de la Bucuresti.
Numai ca targul de la Istanbul nu se potriveste cu socoteala celor de acasa. Fostul presedinte Traian Basescu a fost primul care a iesit la atac: “Sunt un adversar al ideii de islamizare a Europei. Iohannis să se întoarcă la Sibiu, să nu se facă muftiu la București.” De inteles iritarea lui Traian, nu ca ar avea vreo grija cu islamizarea, dar felul cum Klaus ii depreciaza basescianismul nu are cum sa il lase rece.
Neobisnuita este reactia lui Ludovic Orban, prim-vicepresedinte al PNL, candidat la primaria Capitalei: “Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Nu poti azi, cand vezi ce se intampla in toata Europa, sa sustii un astfel de proiect.” Nu este prima contrare, indirecta, a lui Iohannis din partea unui liberal pur sange, nu a unui fost membru PDL ascuns in PNL, ceea pare de rau augur pentru sustinerea liberala a liberalului de la Cotroceni.
Referitor la proiectul in discordie, o intrebare ne-ar putea ajuta sa cantarim mai bine daca avantajele sunt unilaterale sau bilaterale si, in ultimul caz, masura lor. Este moscheea un pod romano-turc sau un cap de pod? Raspunsul tine, cred, de reciprocitate, care poate fi simbolica, proportionala sau egala. Proiectul mega moscheei trebuie pus in balanta cu ce se vine la schimb. Erdogan a anuntat ca turcii au stabilit cateva terenuri in Istanbul, unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români.
Exista insa o solutie extrem de ieftina pentru turci si de acceptabila pentru romani, deci de reciprocitate egala sau sensibil egala. Desigur, voci contra exista in orice tara, cum intelept a apreciat presedintele turc, dar o propunere este doar o propunere, merita o discutie. Exista un lacas istoric ortodox, Sfânta Sofia din Constantinopole, datand din 537, din vremea imparatului Iustinian, care, din 1453, când Constantinopole a fost cucerit de otomani, a fost transformata in moschee. În 1935, președintele Atatürk a facut un pas imens spre dialog si solidaritate interreligioasa si interculturala, transformand Bazilica Sf. Sofia în muzeu. Un urmator pas posibil ar putea fi revenirea la destinatia initiala, prin transformarea bazilicii din muzeu intr-o biserica functionala crestina. Sau cu functionare religioasa dubla. Poate si cu o a treia utilitate, laica, de muzeu. Nu cred ca este nevoie sa comentez mai departe colosalele beneficii bilaterale si multilaterale, crestino-islamice, dar si politice. Pana la urma, casa pe care o impartim are nevoie de o administrare comuna.