Fandango cu libertatea de exprimare

Citesc un text dichisit, pe Contributors.ro, despre cenzura selectiva si libertatea de exprimare (tot selectiva):

http://www.contributors.ro/societatelife/unde-ne-oprim-%e2%80%9dgigan%c8%9bii-%c8%99chiopi%e2%80%9d-%c8%99i-cenzura-liberta%c8%9bii-de-exprimare/

Stilul si continutul tin probabil de senzitivitatea de gen, sunt un fel de dans fandango, de dans in mod sigur, cu inaintari si retrageri gratioase. Insa partiturile sunt prafuite, bibliografiile prezentului sunt mult mai fierbinti si mai de luat in seama.

Tereza-Brandusa Palade (SNSPA) propune o solutie solomonica, de da si nu. Da, sa sanctionam “ura explicita”, rasista etc, dar nu si “critica aluziva, subversiva” etc. Un fel de nici cal, nici magar, nu neaparat “schiopi”.

S-ar putea crede ca este o masura de mijloc, dar nu este deloc asa, autoarea sustine in mod clar un altfel de protocronism, in timp ce cu aripa inferioritatii atinge toate celelalte nationalisme.

Este o amestecatura inselatoare, la fel cum este cea dintre nationalism si sovinism, in care doar mijloacele fac distinctia, de violenta si razboi, in ultimul caz, dar nu toti reusesc sa o vada sau sa o impuna.

Pe de alta parte, autoarea lasa la latitudinea unui “arbitru” sa decida ce este “ura” si ce este “critica”, mie imi este greu sa fac o distinctie, practic ne trimite la “corectitudinea politica”, care are deja pe constiinta cele mai mari injustitii.

In fine, la cate “uri” si „critici” auzim azi despre rusi si americani, sofismul profesoarei de stiinte politice ii indreptateste sa treaca si ei antirusismul si antiamericanismul pe aceeasi lista neagra, pentru a-si obtine o imunitate etnica. Cand, de fapt, numai libertatea de exprimare ar trebui sa se bucure de imunitate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: