Dezambiguizare: Doua raspunsuri despre nationalism

La comentariile despre discursul blandian, un comentator a venit cu doua idei despre nationalism (vezi,  http://www.contributors.ro/global-europa/despre-dialog-eticheta-si-etichete/), care, dupa parerea mea, s-au nascut din confuzie si continua sa intretina confuzia, motiv pentru care sunt dator cu o dezambiguizare:

1. “Naționalismul a provocat milioane de morți în Europa”: Harald, nu nationalismul, ci Hitler, care a turnat sovinism in nationalism, falsificandu-l asa cum falsifici vinul turnand in el apa. Hitler avea in ADN sovinismul, nu nationalismul (altfel nu ar fi adus dusmanii Germaniei pana la 50 de metri de bunker-ul sau, nimicind poporul german si statul german), iar germanii aveau in ADN disciplina. Dezastrul s-a produs cand ordinul de sovinism s-a intalnit cu disciplina de executie, asa cum se produce detonatia cand flacara fitilului se intalneste cu praful de pusca. Alta ar fi fost istoria daca s-ar fi gasit un Staufenberg mai devreme si mai eficient.

2. “Naționalismul ajunge inevitabil să proclame superioritatea unei națiuni în detrimentul alteia, în asta constă drama”: Harald, nationalismul nu este sovinism, cum incearca una din marile escrocherii de transfer semantic dinspre sovinism spre nationalism sa acrediteze. Nationalismul este dreptul fiecarei natiuni de a-si afirma identitatea, valorile si potentialul de sine statator, fara sa fie invidios pe succesele celorlalte natiuni si fara sa-si propuna propria marire pe seama celorlalti, prin folosirea razboiului (sau altor metode pe motive de “basca”, cum suna un cunoscut banc despre lup si iepuras). Definitoriu spus, nationalismul este pasnic si constructiv, sovinismul este belicos si distructiv. Recititi discursul blandian, merita, va face sa se surpe multe mituri, sunt doua sensibilitati de iubire acolo, de femeie si de poeta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: