Intre razboiul rece si pacea rece: Tezaurul romanesc de la Moscova

Sechestrarea de catre guvernul lui Lenin a tezaurului BNR, trimis de Romania in Rusia tarista, pentru a-l pune la adapost de operatiunile militare ale primului razboi mondial, a fost o hotie bolsevica de proportii, la care s-au facut partase toate guvernele sovietice, care au mentinut sechestrarea.

Comparativ, marele jaf din 1959 la BNR a fost o nimica toata. Reconstituirea documentara a Luciei Hossu Longin a fost necesara, este mai relevanta decat orice film artistic.

Constientizam inca o data ca de hotia bolsevicilor nimeni din Est nu a ramas neatins, nici macar rusii, noua ne-au furat tezaurul si banii, dar si rusilor statul.

Dupa un veac de la hotia comunista si un sfert de veac de la disparitia istorica a comunismului, nu mai sunt motive politice de nerestituire si/sau de nereparatii. Cam asa ne spune orice gandire cinstita, insa ma tem ca unele motive politice le mai povestim si noi, inventand un nou razboi rece.

Sa fim lucizi-pragmatici si sa recunoastem: un al doilea razboi rece nu ne va readuce tezaurul acasa; orice pace rece este mai profitabila decat un razboi rece.

https://nastase.wordpress.com/2016/05/25/tezaurul-romanesc-de-la-moscova/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: