O avertizare fara precedent din partea Hiroshimei: SUA nu-si cer scuze pentru a-si lasa deschisa posibilitatea de a folosi din nou armele nucleare

Analizele internationale si opinia publica mondiala sunt in incurcatura: vizita lui Barack Obama la Hiroshima este “istorica”, cum anunta Casa Alba si titreaza media, sau reactia fara precedent a Hiroshimei?

Barack Obama a anuntat ca pe timpul vizitei la Hiroshima, vineri, nu va prezenta scuze pentru atacurile nucleare americane, din 1945, asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

Refuzul este comentat ca aruncand o lumina foarte nefavorabila asupra sinceritatii si credibilitatii angajamentului SUA pentru “o lume fara arme nucleare”, cum a motivat Washingtonul scopul vizitei lui Barack Obama la Hiroshima.

Reactia neasteptata a Hiroshimei, in protestele de joi, la refuzul american de a-si cere scuze a dat peste cap scenariul propagandistic al vizitei si a lansat in lume o acuzatie foarte sifonanta pentru imaginea americanilor de “porumbei ai pacii” mondiale.

„Presedintele SUA nu este binevenit aici; nu vrea sa prezinte scuze pentru a lasa deschisa posibilitatea folosirii din nou a armelor nucleare in viitor”, scria acuzator pe pancarta unui protestatar.

„Sigur ca nu isi va cere scuze. Daca si-ar cere scuze, Statele Unite nu ar mai putea sa foloseasca arme nucleare in viitor”, a declarat Yohei Sakube, un manifestant in varsta de 22 de ani.

Temerile ca scopul real al vizitei ar fi crearea unor aparente si alibiuri privind un asa-zis “antinuclearism” al SUA se bazeaza pe un calcul simplu si de bun simt: daca angajamentul “antinuclear” american ar fi de incredere si ar opera pentru viitor, atunci scuzele pentru trecut ar fi garantia si sigiliul pentru angajamentele din prezent.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: