Retragerea sprijinului majoritatii parlamentare si revenirea guvernului tehnocrat la ceea ce este, un guvern minoritar: Un proiect de gestiune guvernamentala curenta si echidistanta, pana la alegerile parlamentare din noiembrie

Calin Popescu Tariceanu a schitat, marti, un proiect vizand retragerea sprijinului majoritatii parlamentare acordat guvernului tehnocrat, ce ar urma sa fie discutat de PSD si ALDE, dupa alegerile locale. Ideea centrala a proiectului este de demitere a guvernului Ciolos prin motiune de cenzura, dupa care acelasi guvern Ciolos sa ramana interimar, dar cu puteri limitate, pana la alegerile parlamentare din noiembrie.

Masura in sine ar fi binevenita si pe deplin motivata, pe de o parte pentru ca ar opri derapajul ordonantelor de urgenta de la spiritul constitutionalismului si drepturilor omului, pe de alta pentru ca ar garanta independenta guvernului in pregatirea alegerilor parlamentare din toamna.

Trebuie reamintita ca insasi nasterea guvernului Ciolos, ca guvern tehnocrat, neafiliat politic, a fost posibila prin bunavointa majoritatii parlamentare, care a legitimat un guvern minoritar bizuindu-se pe promisiunea presedintelui Iohannis ca acest guvern va fi independent, ceea ce, dintr-un lung sir de acte guvernamentale, a rezultat ca nu s-a intamplat. Dar si ca din start Iohannis a fost partizan si a incalcat intelegerea cu majoritatea parlamentara, cand la investire i-a multumit guvernului Ciolos pentru “curaj”, desi acest guvern nu avea nicio responsabilitate politica si electorala, cand de fapt ar fi trebuit sa-i multumeasca majoritatii parlamentare, care avea aceste responsabilitati.

Prin urmare, avand in vedere ca guvernul Ciolos isi aroga drepturi extinse, prin care angajeaza viitorul populatiei si al tarii, pentru care in mod constitutional si legal ar trebui sa aiba un mandat parlamentar si electoral, care se acorda guvernelor politice si care guvernului tehnocrat ii lipsesc, majoritatea parlamentara are obligatia sa-i retraga increderea si sa-l faca sa revina la ceea ce de fapt este, un guvern minoritar.

Cu alte cuvinte, guvernul Ciolos trebuie re-calibrat si re-racordat la statutul real de incredere parlamentara si electorala, pe care in mod abuziv si intolerabil si l-a tot extins, fara nicio acoperire in realitate. Bula speculatiei tehnocrate trebuie sa se sparga.

Lucrul acesta pe fond nu se poate intampla numai prin motiune de cenzura. Mai ales ca Iohannis a afirmat ca o motiune impotriva guvernului Ciolos ar fi politicianista, iar grupurile de interese neoliberale au fortat identificarea unei astfel de motiuni cu motiunea PSD-PNL din 2009, impotriva guvernului Boc.

Cred ca o mai buna investitie de inteligenta politica ar fi solutia unei hotarari a majoritatii parlamentare de retragere a increderii, pe care, din bunavointa si pentru prevenirea unei crize politice, a acordat-o in noiembrie anul trecut guvernului Ciolos.

Automat, o asemenea hotarare, pentru ca parlamentul poate sa adopte nu numai legi si motiuni, ci si hotarari, ar pune guvernul Ciolos in pozitie declarat minoritara, ceea ce, tot declarat, l-ar obliga sa si-o asume si, implicit, i-ar limita puterile la ordonante de gestiune curenta, pentru ca nu va avea indrazneala sa riposteze cu derobarea de o incredere interimara si cu provocarea unei crize politice.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: