Klaus Iohannis, reactie stereotip-basescianista la esecul PNL: Nu avem o clasa politica curata/Este obligatia mea sa insist pe schimbarea clasei politice

Din vizita in Luxemburg, unde a plecat, luni,  a doua zi dupa alegeri, si care pare sa-l mai fi salvat din expunerea la penibil, Klaus Iohannis a aruncat, ca o piatra, ascuns dupa un colt, prima reactie despre esecul electoral dezastruos al PNL la alegerile locale.

Iohannis a fost nevoit sa recunoasca, in ciuda tuturor lamentatiilor liberalilor privind existenta unui singur tur si candidatilor cu dosare penale ai social-democratilor, ca posibilitatea cetatenilor de a-si alege liber liderii comunitatilor a prevalat, ceea ce a aratat ca “procesul democratic este solid şi ireversibil în România”. Insa a minimalizat cat a putut obstructiile si tertipurile pe care adversitatea PNL si partizanatul liberal al sefului statului le-au aruncat tot timpul in capul social-democratilor. Doar pentru ca acestia erau de stanga si social-democrati. Nicidecum pentru ideile sau programul de campanie.

Iohannis a evitat sa se pronunte, punctual, asupra rezultatelor PNL, preferand o abordare generala, de pirueta pe intregul esichier, in care a identificat ca slabiciuni ale scrutinului participarea mica la vot si lipsa de atractivitate a programelor partidelor. Insa aceste doua probleme nu prea i-au dat niciodata afara din casa pe candidati si alegatori, in Bucuresti cel putin. Este limpede ca deruta in randurile liberalilor este maxima si va continua mult timp. S-a vazut si din faptul ca Iohannis a “fugit” afara pentru reculegere, departe de PNL-ul care clocoteste ca un cazan. De clarificare are nevoie si copresedinta PNL, Alina Gorghiu, pe care a adus-o in discutie, marti, spunand ca nu-si da seama unde a gresit in campania pentru Bucuresti.

Calul de bataie al momentului, ales de Iohannis, este acelasi pe care il folosea si Traian Basescu, in situatii de criza care vizau politica sa personala sau politica partidului sau, aruncand toata vina asupra clasei politice. Traian Basescu, ne amintim, avea celebra lovitura de coada, prin care se ridica la suprafata, deasupra a toti si a toate, de unde incepea sa apese asupra tuturor de sub el, asupra intregii clase politice, din care el se extragea si de care lega un “rau” generic, pe care se invita singur sa-l exorcizeze sau sa-l lege de un tap ispasitor, pe care sa-l goneasca in pustie.

Dupa dezastrul electoral al “partidului meu”, o criza care este si a PNL si a sefului liberal al statului, Klaus Iohannis ni se prezinta tot in postura de exorcist al clasei politice, din care vrea sa scoata diavolul coruptiei, pentru ca este discutabil, ne spune fostul primar de Sibiu, faptul ca au fost alese, in urma scrutinului de duminica, persoane cu probleme penale. „Din pacate, trebuie sa recunosc ca si aici (in Luxemburg, n.m.) am fost intrebat de ce este posibil in Romania sa fie alese persoane care au probleme cu legea. Eu le-am explicat ca procesul de combatere a coruptiei in Romania este un proces dureros care este in curs. Suntem, inca, foarte departe de momentul in care toata lumea intelege de ce este important sa avem o clasa politica curata si in continuare cred ca asta este o obligatie de-a mea sa insist pe importanta schimbarii clasei politice. Ori, la modul sa o luam pe asta si sa scoatem alta din sertar nu se poate asa ceva, ci sa insist pe curătenia clasei politice”, a declarat Iohannis, intrebat cum comenteaza faptul ca au fost alesi primari care au probleme in justitie. Il va scoate deasupra si pe Klaus Iohannis faimoasa si alunecoasa lovitura a “cozii de peste”, pe care o folosea fostul presedinte, fost comandant de nava?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: