Diferente de blazon si civilitate? Turcia a dat clasa SUA si UE: De ziua Rusiei, doar Erdogan l-a felicitat pe Putin

Exista o cutuma care spune ca in materie de aniversari si comemorari nu exista prieteni si adversari, ci doar oameni. Intelepciunea acestei legi nescrise vine probabil din fragilitatea si scurtimea vietilor omenesti, care nu merita sa fie consumate in orgolii si incrancenari prostesti. Dar, probabil la fel de mult, si din legea actiunii si reactiunii universale, ca si tu sa oferi celorlalti tratamentul de care vrei sa te bucuri din partea lor in astfel de momente existentiale.

Aceasta norma de conduita, de civilitate si de blazon, in fond, este la fel de valabila pentru indivizi si pentru state. Pe 12 iunie a fost Ziua Rusiei. In mod neasteptat, doar presedintele turc Recep Erdogan i-a adresat o scrisoare de felicitare omologului sau rus Vladimir Putin, cu ocazia zilei naționale a Rusiei, acesta fiind primul contact oficial cunoscut după mai multe luni de tensiuni puternice in relatiile dintre Moscova si Ankara.

Din partea omologilor din SUA si UE nu au fost inregistrate astfel de mesaje. Cel putin nu au fost facute cunoscute de media, in cazul omologilor din UE. Din partea SUA, a existat un mesaj din partea secretarului de stat John Kerry. „In numele presedintelui Obama si al poporului american, felicit Rusia,  de sarbatoarea sa nationala pe  12 iunie”, a declarat ministrul de externe american, pentru  serviciul de presa al Departamentului de Stat al SUA. Putin l-a felicitat pe Obama de Ziua SUA, pe 4 iulie, si in 2014, cand a intervenit racirea relatiilor intre cele doua parti, si in 2015.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: