Prefatand o lansare/dezbatere

Cred ca aparitia Tratatului de la Varsovia (TV) trebuie vazuta in primul rand in contextul geopolitic si militar, abia apoi in cel ideologic. Intr-o abordare contrafactuala a istoriei, “Cum ar fi aratat lumea daca nu ar fi existat Tratatul de la Varsovia?”, opinia mea este ca am fi trait mult mai devreme si mult mai brutal in imperiul neoliberalismului, al “democratiei liberale”, cum a sunat din toate portavocile, incepand de la Fukuyama, ideologia care a insotit extinderea NATO. Un argument, nu singurul dar esential si foarte palpabil, este ca dupa disparitia TV imperiul neoliberalismului s-a extins brusc, avand ca vector “o unica natiune necesara” si o unica superputere globala.

Glumind sau nu, nu am apucat sa vedem cum ar arata “comunismul deplin”, dar ruda sa adulta de azi, neoliberalismul deplin, am fi cunoscut-o mult mai devreme. Ce vreau sa spun este ca TV a avut un rol major in echilibrul militar global, un fapt care pune intre paranteze componenta ideologica sau propagandistica. Un fapt similar, daca vreti, cu echilibrul militar regional pe care l-au avut Irakul si Libia in Orientul Mijlociu, un fapt fundamental, care pune deopotriva in umbra argumentele ideologice privind “dictaturile” lui Saddam si Gaddafi si inlocuirea acestora cu “democratia” adusa de razboaiele “preventive” americane.

O idée despre necesara stabilitate militara pe care a adus-o TV in epoca (azi politicile de bloc sunt anacronice, fiind ele insele generatoare de riscuri de securitate), dand la o parte, repet, tezele ideologice, ne putem face rememorand situatia politico-militara internationala care a premers aparitia blocului rasaritean, ca o contrapondere, de echilibru, la cel atlantic.

Intre 1950-1953 a avut loc razboiul din Coreea, in care, pana la armistitiu, nord-coreenii au fost macelariti prin incredibile crime de razboi (asemanator vietnamezilor, de mai tarziu). In 1953 a murit Stalin, cu o suita de consecinte ideologice (din nou ideologice!), care in fapt mascau esentialul, tentativele de rupere a echilibrului militar global, lucrul care conta cu adevarat in ultima instanta. Raportul “secret” al lui Hrusciov (1956), care s-a dovedit a fi o teribila arma imagologica si de PR (ale carei consecinte dainuie si astazi), revolutiile din Polonia si Ungaria, tot in 1956, unul din efectele imediate ale raportului “secret” (arma despre care exista suspiciunea ca ar fi fost pusa in mainile hruscioviste de catre minti occidentale, a carei prima victima a fost chiar cel care a folosit-o!) samd, pana in 1991, cand TV s-a desfiintat, provocand dezechilibrul strategic si unipolarismul, cu consecintele dramatice cunoscute.

Sper ca dezbaterile sa iasa din „corectitudinea” ideologica si sa fie duse pe taramul geopoliticii si echilibrului, al securitatii egale si globale (si vad nume prestigioase, care sunt o garantie de dezideologizare si de profesionalism politico-militar).

https://nastase.wordpress.com/2016/06/14/dezbatere-despre-tratatul-de-la-varsovia/

One Response to Prefatand o lansare/dezbatere

 1. Ghita Bizonu' spune:

  Fragmentzel

  sunt curios cum de ai putut sa scrii ca cum ca raportul “secret” al lui Hrusciov (1956) ar fi fots „arma despre care exista suspiciunea ca ar fi fost pusa in mainile hruscioviste de catre minti occidentale„. Pesemne ca tu avand prea multe „studii” nu prea inte;egi „omplcota” acestei afrimatii. Adica ca „minti occidentale” au manevrat intre 1955- 19 ??? Biroul Politic de la Kremlin …
  Adica ca KBB ul si GRU ul mancau degeaba painea statului sovietic! (de fapt erau cam singurii care isi justificau lefurile. Ca daca si restu ar fi fost atat de eficenti …. oho! Dadea Boieng faliment si cea mai vaduta masina din Nemtia ar fi fost Mosckviciu)

  Cat despre Tractatu de la Vrasovoa.. ca cum sa iti zic .. cam nimeni dintre „alotaii” URSS nu se afla in tractat de buna voie . Sigur ca nu Romania…

  Iar lacrimile tale pe ruinele fostei „aliante” cand TV s-a desfiintat, provocand dezechilibrul strategic si unipolarismul, cu consecintele dramatice cunoscute depaseste masura legitima a ignaritatii tzivile si cu atat mai mult este inaceptabila din partea unuia care se lauda ca ar fi „Licentiat in stiinte politice, economice si militare„. Fragmentzel cum sa iti explic …. in zisul Tractat numa URSS conta .. era unica putoare nucleara din tractat. Unicul mare producator de armament. Restul erau doar umplutura si baza teritoriala …

  „Dincolo” ?

  Pai ia sa zicem Anglia. Putere nucleara. Zicea caeva mai bine sa zicem .. Polonia?! Poa Ungaria?!
  Sau Germnaia. Bundeswehrul era bine echipat si Germania producea armament de calitate . oricum superioara calitativ si cantitativ Cehie si Poloniei ambelele amandoua luate impreuna.
  Chiar si marunta Belgie.. ai auzit cumva de Fabrique Nationale prescurtata FN ? In domeniul armamentului usor o „valoare” recunoscuta de multe ori mai apreciata decat Springfield, Massachusetts…
  Si chiar daca Franta s-a retras din comandamentul integrat NATO … ramanea in NATO. Adica cu Dassault Mirage, cu Sud Aviation, cu la Royale …. producatoare de tunuri performate, de tancuri .. sa zicem acceptabile (AMX 30) chiar daca autoblindatele sale si armanentul de infanterie coresundau mai ales cerintelor fostelor colonii (asta pana prin 85) A! Sa nu uitPutere atomica. Avea 16 rachete pe platooul Albion din care unele erau atintite catre Moscova. Kiev. Leiningrad
  In fine mai era si Italia …. care oricum era un producator superior Bulgariei . Chair si Romaniei. Ai auzit cumva de Oto Melalra? dar de Augusta? Augusta care producea AMngusta .. mult timp singurul elicopter de atac din Europa (minus Rusia)

  Nu draga nu destramarea Tratatului de la Vrasovia a determinat unilateralismul ci colapsul URSS

  Ca asa cum ti-am zis – daca contrapunem cateva tari NATO europene tarilor „alaitate” din PCat (non URSS) …. vedem clar ca ceilati din TYrataul de la Vrasovoa erau de umplutura !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: