“A doua iesire din Europa”: Asasinarea opozantei Jo Cox

Opinia publica britanica si internationala este in stare de soc. Deputata laburistă proeuropeană Jo Cox, de 41 de ani, a fost ucisa prin impuscare si injunghiere, joi, în nordul Angliei, de catre un activist pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Agresorul ar fi strigat „Britain first”. Campania pentru referendum, suspendata.

Potrivit presei britanice, Jo Cox a fost atacata in circumscriptia sa electorala, in localitatea Birstall, situata in apropierea oraşului Leeds. In acelasi incident a fost injunghiat un barbat de circa 40 de ani, care a suferit rani usoare.

„Asistam la o tragedie. Jo Cox era un membru marcant al Parlamentului”, a reactionat premierul David Cameron, care conduce campania pentru ramanerea Marii Britanii in UE.

Mesaje de compasiune la aflarea “vestii groaznice” a exprimat si fostul primar al Londrei, Boris Johnson, unul dintre liderii grupului politic care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Dupa “iesirea din Europa”, in 1945, a tarilor din Europa Centrala si de Est, care au cazut sub ocupatia comunismului, iesirea Marii Britanii din UE, in 2016, ar fi o a doua “iesire din Europa”, apreciaza multi opozanti ai Brexit-ului.

Dupa uciderea opozantei Brexit Jo Cox, care prilejuieste comparatii cu asasinarea opozantului rus Boris Nemtov, in 2015, exista comentarii care pun aceasta crima geopolitica, din Regatul Unit, in responsabilitatea morala a celor care conduc campania de iesire din UE. Acestia sunt acuzati de exces de emotionalizare si chiar de fanatizare a campaniei.

In randurile britanicilor, dar si ale europenilor, exista si o alta temere, daca nu cumva prin asasinarea lui Jo se deseneaza un “nou tip de sistem politic”, de “putere Brexit” si de “opozitie Brexit”. Lamurirea va veni pe 23 iunie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: