Efectul Brexit: O posibila implozie a UE

Nu sunt de acord cu afirmatia publicației franceze La Croix, potrivit careia dezbaterea privind un eventual Brexit își găsește cu greu loc în spațiul public românesc.

Dimpotriva, avand in vedere alerta clasei politice in privinta implicatiilor negative ale unui Brexit asupra Romaniei, pe care le apreciaza ca ar fi inevitabile si majore.

Tocmai de aceea, prin aceste randuri incerc sa dau curs unei ingrijorari privind posibilitatea ca efectele unui Brexit sa fie mult mai mari decat cele aduse in discutie pana acum.

Brexit ar putea declanșa acțiuni similare în alte state membre din Europa de Est, a declarat șeful diplomației luxemburgheze Jean Asselborn într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Tagesspiegel.

Consecinta Brexit ar putea fi insa si mai grava. Chiar fatala pentru UE, prin provocarea unei posibile implozii. Sa rememoram ce s-a intamplat cu CAER-ul, autodesfiintat in 1991, dupa toate zguduirile economice pe care i le-au provocat desprinderile de sistem, din 1989-1990.

Marea Britanie este o tara cu un potential si cu o articulare in UE comparabile cu cele ale Germaniei si Frantei. Nimeni nu-si poate imagina o supravietuire a UE fara Germania. Asa cum de neimaginat era un CAER fara URSS.

Chiar daca Marea Britanie a stat doua decenii in afara integrarii europene (CECO- 1952, CEE-1958, aderarea MB la CCE-1973), aceasta a devenit in scurt timp o placa turnanta a UE, alaturi de Germania si Franta.

Ca urmare, posibilitatea unei implozii a UE, in urma unui Brexit, nu este o speculatie, ci o posibilitate foarte probabila. Datorita paienjenisului de relatii din UE in care MB a fost implicata, o UE fara MB pur si simplu nu este reformabila, ci numai refondabila.

Concesiile care i s-au facut Marii Britanii pe seama beneficiilor sociale ale comunitarilor din ECE nu mi se par de durata. Nemultumirile vorbesc si vor vorbi. Chiar si fara un Brexit, un Estexit poate provoca un efect de domino in ECE. In acest caz, efectul de refondare va fi si mai probabil.

Ce ar aduce refondarea UE? Simplu, libertate. Libertatea unor noi standarde, cel mai probabil federale, dar si libertatea readerarilor.

PS: Jean Asselborn are dreptate. Prin insasi ideea de Brexit, raul a fost facut.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: