IQ Test: “Vicleșugul lui Cameron”

ZeV, cred ca aveti luneta aburita de ceata de pe canal, de vedeti atat de neclar lucrurile. Chiar si admitand ca observatorul are o “deficienta de dioptrii” (desi s-ar putea sa fie si una de refractie, in campul de observare), pentru a obtine claritatea la scara normala ar fi suficienta recititirea cu atentie si in totalitate a declaratiile liderilor americani si britanici despre Brexit. In acestea se afla foarte bine evocat riscul ca insularii sa devina insulari si economic, chiar si politic, nu numai geografic.

Presedintele Obama le-a spus-o foarte clar britanicilor, sa nu care cumva sa faca prostia sa iasa din UE, pentru ca cel putin zece ani vor fi singuri. Un eventual proiect alternativ, care sa integreze MB, nu va fi mai devreme de un deceniu, dixit Obama. Premierul conservator, David Cameron, si ministrii sai au venit cu foarte multe argumente economice, comerciale, financiare si de securitate care in esenta au spus acelasi lucru, ca MB va ramane singura, in urma Brexit, si ca de una singura nu va putea obtine niciodata ceea ce a obtinut impreuna cu coechipierii comunitari, din UE. Chiar si fosti ministri laburisti au atras atentia ca iesirea din UE ar fi o decizie inadecvata, prin consecintele nefavorabile.

Prin urmare, mi se pare inutil a bate o contramoneda, iesirea dintr-o echipa are un singur rezultat, singuratatea, iar o echipa este intotdeauna superioara singuratatii, indubitabil si indiscutabil.

Desi mai sunt cateva zile pana la referendumul de joi, cand vom vedea daca va fi o “Joia luminata” sau una “oarba”, pot sa ma pronunt cu anticipatie, de 99%, ca MB va ramane in UE. Nu stiu pentru cat timp, dar de pe acum un mesaj mi se pare limpede, cel putin pe baza semnalului de la Casa Alba, “Nu acum!”, si am sa spun si de ce. In primul rand, pentru ca apartenenta MB la UE ii ofera acesteia o pozitie excelenta de observare si informare. O astfel de pozitie este ca un cap de pod, care se castiga si se dezvolta, nu se cedeaza, ar fi o psihologie geopolitica inversa, iar niste actanti imperiali ar fi ultimii care sa poata fi acuzati de o asa inversiune.

In al doilea rand, pentru ca, in afara de avantajele de crestere, MB ii ofera o posibilitate inegalabila de influentare a celorlalti, deci implicit a propriului viitor. Si, atunci, cum ar putea fi numita decizia lui Cameron pentru un referendum Brexit? Un “santaj” britanic al UE, cum l-a calificat Vladimir Putin? Poate ca da, poate ca nu, eu i-as spune farsă, șotie, șiretlic (v. ucr. šutka). “Vicleșugul lui Cameron”. Ceea ce, cognitiv, este de bine, ca un test de inteligenta.

https://nastase.wordpress.com/2016/06/18/o-sugestie-pentru-dna-ministru-pruna/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: