Brexit: Agatha Christie contra George Orwell?

Acum, dupa ce seara ne-am culcat cu convingerea ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana si dimineata ne-am trezit cu neasteptata si dezamagitoarea veste ca Regatul Unit a ales sa paraseasca Uniunea, nu mai este nimic de facut, ci doar de spus.

Ce s-a intamplat in timpul nefastei nopti de 23 spre 24 iunie, cand diferenta de 4% in favoarea “In” a devenit brusc “Out”? Situatia de “viceversa” va ramane probabil la fel de celebra ca cea din nuvela “Doua loturi” a lui Ion Luca Caragiale. “Asta e culmea!…culmea!”, ar fi strigat si astazi personajul nuvelei, Lefter Popescu, daca ar fi aflat de fatidicul rezultat de “viceversa” din cazul Brexit.

Rezultatul misterios al Brexit pare sa fie un amestec din romanele lui Agatha Christie si George Orwell. Mai précis, din capodopera primeia, romanul politist “Zece negri mititei” si din cea a celui de-al doilea, romanul politic “1984”. Nu stiu daca, lovindu-se de dubla gandire orwelliana, Agatha Christie ar fi dezlegat misterul, dar cred ca multe despre ce va urma vom afla recitindu-l pe George Orwell.

Cele mai multe din primele reactii la Brexit nu se refera la motivatiile electoratului, ci la cele ale politicienilor, carora li se datoreaza conducerea referendumului catre rezultatul de iesire. De remarcat ca jocul politic si electoral a fost condus pana in ultima clipa catre un rezultat emotional. Prin micile intredeschideri, care au fost lasate patrunderii privirilor, nu s-a vazut decat o miscare de lumini si umbre, care s-a oprit doar in ultima instanta, cand luminile si umbrele si-au schimbat locurile.

Sa fi fost o frauda electorala? Nimeni nu poate sti ce au vrut sa spuna exit-poll-urile private (publice nu au existat), comandate de marile banci, mai intai nepublicate, apoi favorabile “In”, ceea ce avea sa adanceasca falia emotionala dintre asteptari si rezultatul oficial. O inselare de masurare sau o constructie de basculare emotionala?

O a doua idée care ne-ar putea ajuta la intelegerea celor intamplate tine de codul lui Orwell, in care “Da” inseamna “Nu” si invers. Daca Agatha Christie ar ajunge la concluzia ca a fost folosit acest alfabet, atunci pe lista suspectilor privind responsabilitatea politica pentru iesirea MB din UE ar trebui adaugati exact cei care au pozat in „sustinatori ai ramanerii”.

O a treia observatie se refera la preocuparea insistenta fata de cine va ocupa in fata istoriei locul de vinovat pentru iesirea MB din UE. Retorica de autodisculpare nu este credibila. MB a obtinut de la UE ce a vrut si inca ceva pe deasupra. Marii actori globali au evidentiat avantajele (unele unilaterale), obtinute de MB de la UE, si au avertizat impotriva unui Brexit. Chestia cu “Sa ne luam tara inapoi” are cea mai mica acoperire in cazul MB, care nu a achiesat la mari capitole de integrare, ramanand in afara acestora.

Pentru UE, iesirea MB nu va fi “sfarsitul lumii”. Temerea președintelui Parlamentului European, care va discuta cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pentru a se evita o „reactie in lant” nu este fondata. UE este o organizatie inteligenta, va supravietui si se va reforma, recunoscand si aplicand adevarul ca inteligenta inseamna adaptare. Solidaritatea este necesara mai ales in perioade de reforma, iar cea europeana va functiona si va trebui sa functioneze cum poate nu a facut-o niciodata, cu motoarele turate la maxim.

Indiferent de ce viitor isi va alege UE, episoade de tipul “clash”-ului britanic, sa te culci comunitar si sa te trezesti pe o insula nu trebuie sa se mai repete. Reformele trebuie sa fie consensuale si in niciun caz peste noapte. Occidentul are sansa sa-si intoarca fata spre Orient, constituind impreuna Lumea, unica si indivizibila, asa cum si este de fapt.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: