Brexit, o deschidere in Regat a cutiei Pandorei: Raul cel mai mare, catastrofa geopolitica

Probabil nemultumit ca  „Marea Britanie purta (doar) trei pălării” si imbatat de vreun scenariu, premierul conservator David Cameron a cedat ispitei Brexit, deschizand cutia Pandorei pe insula. In urma reactiilor dezaprobatoare ale mai marilor (dar si a mai putin marilor) lumii, nimeni nu se mai amageste ca repercusiunile asupra insularilor vor fi numai economice.

Consecintele se anunta deja a fi politice, prin transmiterea unui input puternic rivalitatilor si luptei de pe esichier, dupa pierderea partidei de catre conservatori si anuntul demisiei premierului Cameron. Efectele Brexitului se prefigureaza a fi si sociale, prin fracturarea societatii, dupa linia de demarcatie dintre cele doua tabere de la referendum, cat si a generatiilor, intre tinerii care au votat ramanerea si varstnicii care le-au pus pe umeri povara iesirii.      

Insa nici cele geopolitice nu vor ramane mai prejos, prin aducerea la suprafata a unor miscari de independenta indelung mocnite. Nu este deloc o fabulatie, primele semne au devenit publice si vocale. Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a declarat ca viitorul Scotiei, care a votat masiv “In”, este in interiorul UE si ca este foarte probabil un nou referendum pentru independenta.    

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuiness a cerut un vot pentru unirea celor doua Irlande, in conditiile in care bursele au fost afectate iar efectele economice si politice daunatoare ale deciziei Marii Britanii de a iesi din UE au fost simtite imediat. Cel mai nou si mai neasteptat semnal este al Londrei. Zeci de mii de londonezi cer ca Londra sa devina independenta si sa ramana in UE.     

Insa de departe cel mai puternic efect geopolitic al Brexitului ar fi dezmembrarea Commonwealthului, reteaua de influenta geopolitica a Marii Britanii in lume. Commonwealthul este o organizatie interguvernamentala a 53 de state independente, foste colonii ale Imperiului Britanic (cu doua exceptii), care insumeaza o populatie de circa 2 miliarde de oameni si o suprafata de aproape 31,5 milioane km2.        

Sef al Commomwealthului este regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, aparent un detaliu, dar care in realitate, impreuna cu alte conditii de acordare a calitatii de membru, stabileste pozitia de influenta dominanta a Marii Britanii (sau, eufemistic spus, de primus inter pares).     

Regula de care membrii Commonwealth s-ar putea sa nu se mai simta legati in urma Brexit si a miscarilor de independenta care ii vor urma este cea de afiliere, prin extensie si de ramanere, potrivit careia orice nou membru trebuie să aiba o legătura constitutionala directa cu un membru existent al organizatiei, care in cele mai multe cazuri este Regatul Unit (in cateva si Noua Zeelanda, Australia si Africa de Sud).       

Desi calculul este simplu, el nu a fost prevazut, ori a fost limitat la UE (v. teza dominoului sau reactiei in lant a UE, inspirata de Brexit). O Mare Britanie fara Scotia si Irlanda de Nord nu va mai fi “Marea” Britanie.

Chiar si daca cele doua tari nu se desprind, dar scufundarea post-Brexit a Regatul continua, tarile Commonwealtului vor fi atrase in mod obiectiv de alte centre de influenta, mai puternice sau in crestere. In aceasta situatie, dezmembrarea Commonwealtului ar fi a doua mare catastrofa geopolitica, dupa cea din secolul trecut, a destramarii URSS.

https://nastase.wordpress.com/2016/06/24/brexit-doar-dimensiune-emotionala/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: