Contagiunea Brexit: Cehia vrea referendum privind apartenenta la UE și NATO

Motto: “Nimeni nu poate să evalueze evoluția după Brexit, e un experiment fără precedent” (ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache)

Brexitul, decis in urma unui referendum de apartenenta a Marii Britanii la UE, ameninta sa devina o moda nedorita. Sau un fel de ucenic vrajitor care este luat pe sus de propriile vraji, pe care, o data dezlantuite, nu le mai poate controla.

Ca va fi foarte posibil ca dupa Brexit sa urmeze alte iesiri din UE a devenit aproape o asteptare. O asemenea asteptare a exprimat-o, cu o bucurie parca rautacioasa, si extremistul UKIP Nigel Farage.

Insa nimeni nu s-ar fi gandit inainte de Brexit ca referendumurile, cea mai inalta forma de democratie directa, sa fie cerute pentru ca popoarele sa vorbeasca si in cazul apartenentei la NATO.

Iata insa ca presedintele ceh, Milos Zeman, s-a pronunțat pentru organizarea de catre Cehia a unui referendum privitor la apartenența tarii la UE și NATO, dupa modelul referendumului britanic din 23 iunie.

Zeman, care a marturisit ca ar sustine ramanerea Cehiei in ambele organizatii de integrare geoeconomica si geopolitica, nu are printre atributii convocarea unui referendum, care presupune aprobarea parlamentului.

Totusi, presedintele ceh este un lider politic influent intr-o tara unde multi alegatori sunt sceptici in legătura cu U E. El a declarat ca nu este de accord cu cei care sustin iesirea din UE, dar ca va face totul ca ei sa aiba un referendum prin care sa se poata exprima.

“Acelasi lucru este valabil si pentru o iesire din NATO”, a spus seful statului ceh intr-o intalnire cu cetatenii in orasul Velke Mezirici, din estul Cehiei.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/01/alerta-brexit-presedintele-ceh-cere-un-referendum-privind-apartenenta-tarii-sale-la-ue-si-nato-12-51-27

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: