Teroarea s-a intors in Dallas: Atac la autoritate si statul de drept

Imaginea-soc a Dallasului, Texas, din SUA, din urma cu peste o jumatate de veac, cand a fost asasinat presedintele american John F. Kennedy, pe 22 noiembrie 1963, a fost readusa in memoria opiniei publice de un nou eveniment sangeros. Teroarea s-a intors la locul faptei, prin noi asasinate politice, indreptate impotriva autoritatii si statului de drept.

Joi, in Dallas, a avut loc un atac de proportii. Doi lunetiști au tras cu arme de calibru mare asupra unui grup de polițiști care păzea o manifestație, la care se protesta fata de uciderea, in timpul arestarii, a doi oameni de culoare, in statele Minnesota (nord) si Louisiana (sud), de catre fortele de ordine.

Cel puțin 5 poliști au fost uciși, au relatat AFP și Reuters. „În cursul serii, aparent doi lunetiști au deschis focul asupra a zece polițiști de pe o poziție la înălțime în timpul unei manifestații. Trei polițiști au decedat, alți doi sunt pe cale de a fi operați și trei sunt în stare critică”, a indicat șeful poliției acestui oraș din sudul SUA, David Brown, citat de AFP. Alți doi sunt răniți mai ușor, a adăugat el în același comunicat.

Lista crimelor prin violente civile si atacuri impotriva autoritatii este lunga si pare sa nu se opreasca, avand in vedere legatura directa dintre omoruri si detinerea de arme de foc. Aceasta este particularitatea responsabila. Cazuistica prin care in societate se mentine o minoritate civila inarmata este politica. Spre o astfel de minoritate se indreapta degetul acuzator al luciditatii, civilii detinatori de arme, dintre care unii pot teroriza majoritatea.

Victime ale asasinatelor cad nu numai negrii, ci si albii, dintre acestia din urma inregistrandu-se numeroase cazuri de persoane publice, care au fost asasinate in timp ce-si exersau utilitatea sociala, nu in contexte infractionale. Unele reactii politice americane au fost cel putin nefericite, prin evocarea unor pareri rasiste (care intaresc stereotipuri), cand singurul argument valid opozabil unor astfel de situatii este respectarea autoritatii si statului de drept.

http://www.flux24.ro/cel-putin-5-polisti-au-fost-ucisi-cu-focuri-de-arma-in-dallas/

http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/08/sua-guvernatorul-de-minnesota-deplange-rasismul-dupa-ce-politia-a-impuscat-mortal-un-barbat-de-culoare-02-03-04

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: