Inca un exemplu care a scos la iveala racilele ordinii mondiale: Teroare la Nisa

Atentatul de la Nisa, de joi seara, cand un camion a intrat in multimea adunata pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, provocand 84 de morti si peste 150 de raniti, este, din punct de vedere al vectorului folosit, un caz frecvent in statistica atentatelor teroriste.

Relativ noi sunt tipul de autovehicul, o masina grea, de mari dimensiuni, si parcursul ei nestingherit de circa 2 Km in masa de oameni, adunata sau in curs de afluire. Acestea au si facut posibil masacrul.

Pentru ingradirea si tinerea sub control a acestui risc si a vectorului sau specific, care la Nisa au avut un caracter si efecte asimetrice, in mod obiectiv se impune introducerea temporara de interdictie auto pentru spatiile aglomerate de diverse evenimente publice.

Interdictia auto ar trebui sa fie primul cerc de securitate, cu o raza variabila fata de epicentrul evenimentului public, mai ales cand acesta are loc intr-un spatiu deschis. Nu cred in teza “diasporei” teroarei si nici in solutia “baricadarii” (prin vize, de exemplu). Acestea tin de politica fricii. Avem nevoie de templieri ai destinderii, cooperarii si pacii, care sunt valori ale normalitatii. Dar si de reciprocitate, care trebuie sa fie deschisa, reala si egala.

Cred ca este important sa sesizam si sa acceptam ca autorul macelului de la Nisa nu are legatura cu religia islamica, ci cu “religia” politica. Atacatorul a fost un psihopat politic, fanatizat de politica fricii, nu de religie. Focarul politic il reprezinta gruparile teroriste teritorializate in Siria si Irak, ceea ce confirma si amplifica necesitatea si urgenta stingerii lui coordonate de catre comunitatea internationala.

2 Responses to Inca un exemplu care a scos la iveala racilele ordinii mondiale: Teroare la Nisa

 1. Ghita Bizonu' spune:

  Fragmentzel

  daca mai tii minte discutam odata despre ce ar fi aia lovitira de stat. Una are loc chiar acum

  Seamna cumva cu ce a fost la noi in 2012?

  Apreciază

  • Ghita, este inca multa ceata pe Bosfor. Razboiul informational ne impiedica sa stim ce este adevarat si ce este fals in stirile care ajung la noi. Insa in principiu as raspunde la intrebare cu da si nu. Da, ce a fost in 2012 si ce este in 2016 pot fi catalogate ca lovituri de stat, care se deosebesc doar prin mijloace. Nu, deoarece cea de la noi a reusit, iar cea de la vecini pare sa fi esuat (observa, te rog, incidenta crescuta a loviturilor de stat in zona noastra geopolitica, Bucuresti in 2012, Kiev, in 2014, Ankara, in 2016). Anularea vointei populare de la referendumul din 2012 si, apoi, dracovenia numita „coabitare” au avut drept rezultat perpetuarea unui sistem de aservire politica cvasiabsoluta a Romaniei, de limitare drastica a suveranitatii (o fi reinviat Brejnev la Washington?) si de exploatare coloniala a resurselor romanesti. Evenimentele din 2012 au stat la baza transferului de sistem si de putere din mainile lui Gitenstein si Basescu in cele ale lui Klemm si Iohannis. Mai discutam (se pare ca vom avea despre ce).

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: