Cea mai mare criza de credibilitate a SUA de la incheierea Razboiului Rece: Sub nasul americanilor, baza aeriana Incirlik, cuib al conspiratorilor pentru destabilizarea Turciei (implicit a securitatii regionale)

Niciodata SUA nu s-au confruntat cu o criza de credibilitate mai mare ca in cazul tentativei esuate de lovitura de stat din Turcia. Stirile despre lovitura de stat care curgeau pe fluxurile agentiilor parca se luasera la intrecere sa ne lase cu gura cascata.

Printre ele, cele despre intreruperea energiei electrice la baza aeriana turca de la Incirlik, unde se afla avioane NATO si SUA pentru misiuni anti-ISIS, si izolarea acesteia, prin interzicerea aterizarilor si decolarilor, ne-au creat cele mai mari semne de intrebare.

Ceata a inceput sa se risipeasca cand am aflat ca a fost arestat, duminica, comandantul bazei de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, împreună cu alti 12 ofițeri de rang inferior din cadrul aceleiași baze, sub acuzatia de complicitate cu pucistii.

Autoritățile de ancheta de la Ankara sunt pe urma unui fir care i-a dus la baza Incirlik, folosită de puciști, din cate spun primele informatii, pentru a-și realimenta avioanele cu care au bombardat diferite obiective, inclusiv Parlamentul.

Daca ancheta va confirma acuzatiile, inseamna ca situatia este cu mult mai grava decat ne-am fi putut inchipui, ca riscurile de destabilizare a unui stat aliat si, implicit, a apararii colective si a securitatii regionale sa vina de unde nu ne-am fi asteptat niciodata.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-21163962-lovitura-stat-esuata-din-turcia-istanbul-mai-gasesc-grupuri-conspiratori-care-nu-predat-oficial-turc.htm

http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/17/turcia-a-redeschis-baza-de-la-incirlik-pentru-avioanele-americane-ce-participa-la-raidurile-impotriva-jihadistilor-17-57-15

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: