Brexit: “Oricine vorbeste primul, pierde”

Urmarind declaratiile de duminica ale unor ministri britanici importanti in materie de Brexit si post-Brexit, mi-am amintit volens nolens de o strategie a lui Bernard Madoff: “Cine vorbeste primul, pierde”. Nu era o chestiune de “magie”, ci una de psihologie si diplomatie a negocierilor. Maddof incerca astfel sa fie primul care detecta la celalalt zona de interes si intentiile, pe baza carora hotara pe loc de unde sa-l apuce si cum sa-l traga in propriul joc.

http://f-hd.net/madoff-2016-mini-serial-online-subtitrat/

 Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a afirmat că articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care permite să se notifice în mod oficial dorința țării de a părăsi UE, nu va fi activat până la începutul anului 2017. Negocierile pentru ieșire vor dura atunci cel mult doi ani: Marea Britanie va părăsi UE cel târziu la începutul anului 2019. Comisia Europeană refuză să înceapă negocierile înainte ca articolul 50 să fie activat, dar pentru Davis, dialogul este inevitabil. „Noi nu avem ce negocia, doar să găsim unde sunt interesele lor”, a spus el.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/17/mb-ministrul-pentru-brexit-nu-garanteaza-nimic-noilor-migranti-din-ue-04-35-46

 Ministrul britanic al Comerțului Internațional, Liam Fox, a avansat si el 1 ianuarie 2019 ca posibilă dată a ieșirii efective a Marii Britanii din Uniunea Europeană. El a mai anunțat că Londra a început deja discuții informale pentru încheierea unor acorduri bilaterale de liber schimb cu mai multe țări, printre care se numără Australia și Canada. El va efectua săptămâna viitoare o vizită în SUA. Preocupat de viitorul statut al MB de țară nemembră a UE, a mai menționat că dorește ca atunci când țara sa va părăsi efectiv blocul comunitar să fie pregătite mai mult de zece acorduri de liber schimb cu alte state.

 http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/17/marea-britanie-ar-putea-iesi-din-ue-la-1-ianuarie-2019-si-negociaza-deja-acorduri-de-liber-schimb-17-00-28

 Ministrul apărării britanic Michael Fallon a declarat luni că este prea devreme pentru a putea spune când va activa Marea Britanie articolul 50 și cât va dura pentru a elabora strategia privind negocierile de ‘divorț’ dintre Regatul Unit și blocul comunitar european.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/18/ministrul-apararii-britanic-prea-devreme-pentru-a-spune-cand-va-fi-activat-articolul-50-11-14-57

 Asadar, strategia de raspuns a Londrei la cerinta Bruxellesului de activare rapida a clauzei de iesire din UE este de amanare pana in momentul in care isi va construi alternativa. Aceasta tergiversare a MB va tine UE incurcata, practic o va bloca in incertitudine, o va priva de spatiul de manevra. UE se va vedea impiedicata sa-si deruleze propriile planuri de salvare, s-ar putea confrunta chiar cu un veto britanic, avand in vedere remanenta acestui drept pana in ultima clipa, a parasirii blocului comunitar. Toti ochii sunt atintiti spre Brexit: Va activa Londra rapid Articolul 50, dand timp UE sa se salveze, ori va spune “Dupa mine, potopul!”, reactivand neoliberalismul?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: