Pericolele societatii inchise: Recesiune, subdezvoltare, totalitarism

Respingerea imigratiei si izolarea au fost intotdeauna surse ale subdezvoltarii sau recesiunii. Reglementarile comunitare privind libertatea de circulatie, azilul si imigratia au drept scop tocmai prevenirea unor astfel de situatii negative, cu impact asupra economiei globale. Ele sunt necesare si suficiente, orice alte acte paralele sau neconforme aduc prejudicii economice si democratice. Toate victoriile impotriva totalitarismelor au fost posibile datorita deschiderilor societatilor inchise. Ar fi o greseala sa reinviem un discurs anacronic pe tema revenirii la societatile inchise.

In pofida anuntului Berlinului ca nu vor fi negocieri preliminare privind Brexitul cu ocazia intrevederii de miercuri dintre cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic Theresa May, seful guvernului de la Londra a avansat totusi, cu putin timp inaintea intalnirii dintre cei doi lideri europeni, o idée care pe fond este de prenegociere, un germene de negociere. Theresa May a declarat ca Marea Britanie se va asigura că va primi atribuții de control asupra libertății de mișcare în negocierile cu Uniunea Europeana.

De fapt, un acord de liber schimb fara libertate de circulatie este un fals “acord” si un fals “liber schimb”, UE nu accepta sa se inchida in fata niciunui partener de relatii de liber schimb. Cu atat mai mult daca este vorba de unilateralism, de neimpartasirea reciprocitatii, pe care o sugereaza premierul May, cand se refera la “aspectul adăugat al acelor controale pe care le putem introduce în legătură cu oamenii care se mută din UE”. Dreptul oamenilor de a se muta din Marea Britanie trebuie sa fie egal cu dreptul “oamenilor care se muta din UE”. Pana cand Bruxellesul nu va primi de la Londra o cerere oficiala de iesire din blocul comunitar, potrivit Articolului 50, orice negociere pe aceasta tema este nefondata si nula de drept.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/20/angela-merkel-si-theresa-may-nu-vor-avea-negocieri-preliminare-privind-brexitul-la-berlin-16-46-33

http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/20/theresa-may-marea-britanie-se-va-asigura-ca-va-primi-atributii-de-control-asupra-libertatii-de-miscare-in-negocierile-cu-ue-17-21-39

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: