Brexit: Pretul nehotararii, ratarea oportunitatii

Dupa intalnirile la varf germano-britanice si franco-britanice de miercuri de la Berlin si Paris, au devenit clare pozitiile partilor legate de Brexit si viitorul relatiilor comunitaro-britanice. Pozitia coordonata a cancelarului Merkel si a presedintelui Hollande este ca fara obiectul discutiilor numit cerere oficiala de iesire a MB din UE, care trebuie depusa cat mai rapid posibil, nu vor fi negocieri de niciun fel, iar dupa Brexit nu va exista acces britanic la piata comunitara fara libera circulatie. Premierul Theresa May a sustinut in continuare ca Londra nu va depune o cerere pana la sfarsitul anului, dar si ca “isi va asuma” promisiunile privind controlul liberei circulatii a cetatenilor europeni spre MB.

Un dialog al surzilor se pare pana la sfarsitul anului, timp in care pierderile vor curge pentru toti. UE nu va avea de ales decat sa-si vada de viata interna si de proiecte care sa-i aduca o compensare. Mai neclar este cat de in picioare va mai ramane decizia MB de iesire din UE. Nehotararea MB ar putea duce la ratarea de catre aceasta a tintei de iesire, daca este intr-adevar reala. Felul cum a fost obtinut rezultatul referendumului britanic de luna trecuta ar fi obligat guvernul May sa accelereze iesirea. La fel, presiunile interne pe Brexit, care ar putea creste. Exista un grup destul de vocal care contesta in justitie aplicarea rezultatului referendumului, sustinand ca cetatenii au fost indusi in eroare si ca parlamentul ar trebui sa decida.

Insa daca democratia directa a fost dusa de nas, acest lucru s-ar putea obtine si mai usor in cazul democratiei reprezentative. Se sustine cu indarjire ca nu va fi organizat un nou referendum. Nu acum, dar cine poate sti ce va fi mai tarziu? Ca pentru orice actiune, exista o oportunitate si pentru Brexit. Toate semnele arata ca timpul nu mai curge in favoarea Brexit. Opiniile electorale si referendare se pot schimba cu aceeasi usurinta cu care in decurs de cateva ore au fost amorsate pro-Brexit. Cu atat mai mult un vot neinformat face ca acesta sa fie retractabil. Nimeni nu stie unde va fi MB peste doi ani si jumatate, cand efectiv ar trebui sa paraseasca UE, daca va depune cererea de iesire la sfarsitul anului. Sa nu stie guvernul de la Londra ca nehotararea ar putea fi pretul ratarii de catre MB a “oportunitatii” de iesire din UE? Sau jocul politic are o alta miza?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: