Dilema Occident-Orient: Alegere ostila sau sinteza prietenoasa?

Occidentul si Orientul traiesc drama alegerii ostile, in care fiecare alege sa-l excluda pe celalalt. Alegerea ostila este o falsa alegere, avertizeaza Aleksandr Dughin, ideologul eurasianist al Kremlinului.

Intr-un comentariu tv in care se refera la optiunile geopolitizate ale Republicii Moldova, Dughin ii ataca deopotriva pe politicienii moldoveni pro-rusi, care au nostalgia trecutului sovietic, cat si pe cei pro-occidentali, captivi ai mirajului secular al dominatiei vestice. Ideologul nu a ezitat ca unora sa le atribuie “un nivel scazut de cultura”, iar “perfidului Occident”, cum as parafraza o cunoscuta expresie, faptul ca “ofera mereu alternative false”, provocatoare de “dezbinare”, “extremism” si, in final, “crize”.

“În Moldova trebuie adunat și unificat tot ce înseamnă Rusia ortodoxă profundă și România profundă. Nu trebuie să alegem, ci să unificăm, să reînviem și să reafirmăm cele mai sublime orizonturi ale înrudirii duhovnicești ale popoarelor ortodoxe”, a afirmat sustinatorul eurasianismului, un concept si o miscare care ele insele propun o “sinteza prietenoasa” (expresia imi apartine) la scara continentala.

http://www.flux24.ro/ideologul-kremlinului-trebuie-unificata-rusia-ortodoxa-si-romania-profunda/

Este o idée noua, care se detaseaza de abordarile geopolitice exclusiviste ale globalismului si izolationasimului. Intre cele doua extreme confruntationale, calea de mijloc, de coexistenta cooperanta si constructiva a unor profunzimi care pot fi legate intre ele prin tot ce le apropie si le inrudeste mi se pare demna de atentie.

“Sinteza prietenoasa” este ea insasi o alegere. Ar putea fi o alta fata a multiculturalismului, mult prea viciat in ultimul timp de ura, intoleranta, dusmanie, conflicte? Un raspuns afirmativ ar avea multe sanse, cred, daca vom aduce mai multe clarificari, atat valorice cat si normative, asupra a ceea ce inseamna identitatea privata si identitatea publica a fiecarei persoane. De asemenea, daca vom implementa consensul, civilizator i-as spune, privind laicitatea statului si spatiului public.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: