Suprarealism si megalomanie: In zilele noastre mai este posibil un razboi de punere a lumii la “respect”?

S-a spus de multe ori in ultimul timp, partial justificat de evenimente, ca lumea s-ar afla in plin razboi mondial. Un razboi nedeclarat, al loviturilor conspirate si pe la spate, pentru interese si bani, care in alte dati (in cele doua razboaie mondiale), au curs galgaitor in unele pungi, facand superbogatii lumii de azi.

Dar un razboi mondial deschis, va mai fi el posibil? Sau operatiuni ca Northwoods, planuita sa declanseze un razboi mondial, ori ceva asemanator care sa duca la o criza majora, ca operatiunea Gladio, mai sunt oare posibile in zilele noastre?

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Northwoods)

https://ro.wikipedia.org/wiki/Opera%C8%9Biunea_Gladio)

Ar putea reveni megalomania din alte timpuri, care a facut razboaie pentru a pune lumea la “respect”? O megalomanie care, cu un alt actor in timpul ce va veni, sa dezlantuie un razboi prin care sa ceara lumii inchinare si “respect”? Respectul si stima sunt doua lucruri diferite. Respectul este formal, putand fi obtinut prin obligatie, constrangere sau politica fricii. Stima este informala, bazata pe apreciere si valoare, deci ceva autentic si meritat.

Scriitorul evreo-romano-american Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani care traieste in SUA, care a implinit 80 de ani pe 19 iulie, prilej de a-i transmite mai cu intarziere dar mai din suflet multa sanatate si multi ani, a vorbit intr-un interviu din “Romania libera” despre “frustrare” si “megalomanie”.

Venerabilul scriitor a vorbit despre megalomanie, ca sursa a desprinderii de realitate. Despre “megalomania cuiva dintr-un sat care crede ca satul lui e cel mai grozav”. O eroare pe care a numit-o “provincialism”, care sfideaza ca “omul nu este doar într-un anumit fel, în grădina asta globală sunt tot felul de viziuni, de sensibilități și de tradiții”.

Supravietutior al Holocaustului, pe care l-a caracterizat drept o “teribila trauma generala a omenirii”, nu numai a evreilor ci si a germanilor, “pentru că un popor atât de cultivat și atât de progresist în multe perioade ale istoriei sale a căzut dintr-o dată într-o capcană stupidă”, Norman Manea a avertizat ca suntem in continuare foarte vulnerabili la minciuna si fanatism, care atrag si impun oroarea, pe care o vedem si in zilele noastre.

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/norman-manea–fereasca-dumnezeu-sa-ia-premiul-nobel–cineva-de-la-noi–424053

Dar complexul megalomaniei este aproape exacerbat in cazuri de “metropolitanism”, de tari mari care nutresc frustrari si ambitii globaliste, unipolariste. Evident ca unipolarismul intra in contradictie cu multipolarismul, prin lipsa de respect fata de popoarele si tarile lumii, fata de aspiratiile acestora de a trai in pace, libertate si suveranitate.

Campania electorala pentru alegerile prezidentiale din SUA a fost din pacate folosita de multe ori ca o scena pentru politica fricii. Minti lucide au atras atentia asupra retoricii belicoase si furioase a candidatului republican Donald Trump, care aminteste de trecutul intunecat al nazismului, dar care si prefigureaza o capcana la fel de stupida ca cea rememorata de scriitorul Norman Manea, in care de aceasta data ar putea cadea poporul american, daca Trump va fi ales presedinte.

Punerea lumii la “respect” prin politica fricii ar putea afecta relatiile transatlantice. Sunt deja denunturi, multe americane. Politica lui ”Make America great again” ar putea deveni o megalomanie periculoasa, daca a deveni mare inseamna a-i face mici pe ceilalti, prin a le cere sa “respecte” reinvierea unipolarismului, calcarea in picioare a multipolarismului, a nazuintelor de libertate si suveranitate. Nu exista libertate fara suveranitate. In noul “Watergate” din tabara democratilor nu mai sunt facuti responsabili republicanii, ci rusii. O recitire pe sarite si cu schimbari de personaje a dubioasei afaceri din 1972-1974, in care presedintele Richard Nixon si-a sustinut pana la moarte nevinovatia. Comentand speta EmailsGate, Donald Trump a conchis provocator: “Nimeni nu ne respecta”.

 http://www.hotnews.ro/stiri-international-21187505-donald-trump-provoca-hackerii-rusi-gaseasca-miile-mailuri-sterse-serverul-privat-folosit-hillary-clinton.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: