Indoiala ca joc

Intr-adevar, indoiala sadita in suflet poate urmari pe cineva ca o fatalitate, care ii poate chinui sau perverti destinul. Ca o nefericire, in cele mai multe vieti obisnuite, individuale. Ca un glont, in lumea spionilor. Dar in viata popoarelor? Ori in geopolitica? Istoria, inclusiv a politicii sau a religiei, este plina de exemple in care la un moment dat apare cineva care-i spune altcuiva ca nu este ceea ce este.

http://www.imdb.com/title/tt3159736/

Titlul “The Game” (Jocul) al serialului BBC (2014) este excelent, arata ca totul este (sau poate fi) un joc, iar cine intelege acest lucru are toate sansele sa nu se lase prins in el sau, ca o minge taiata sau de rever, sa initieze propriul joc, prin care sa-l aduca pe mana sa pe al celuilalt. Britanicii pun mult pret pe cuvinte, in al caror navod s-au zbatut si inca se mai zbat multe victime. Sunt o puzderie de spete chiar in Brexit si post-Brexit. Ideea e ca nu trebuie sa cazi pe spate in fata cuvintelor, mai ales cand acestea au fost de nenumarate ori abuzate. Contra-arma care te apara sa nu cazi prada seductiei cuvintelor o reprezinta faptele. Sa vezi faptele din spatele cuvintelor, sa pui pret pe fapte, pe istoria lor, dar mai ales pe faptele din prezent si din viitor.

Pana la urma faptele sunt argumentul christic. Sadirea indoielii, de obicei in suflete slabe, face parte din arsenalele de manipulare si razboi psihologic. Indoiala a castigat multe razboaie si a prabusit multe cetati. Solutia la indoiala este convingerea sau, cand nu poti ajunge la ea de unul singur si nici cu ajutorul celorlalti, abordarea pragmatic-instructiva, de tipul “asta e!”, merg mai departe, si “ce invataminte pot trage?”, in asa fel ca trecutul sa nu-mi incurce viitorul?

https://nastase.wordpress.com/2016/08/01/the-game-jocul/

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: