Putem, dar nu vrem!

„Putem reactiva oricând moțiunea de cenzură. (…), a declarat duminica seara la Antena 3 presedintele PSD, Liviu Dragnea. „Avem majoritatea, (…) mulți parlamentari din afara partidelor noastre care ar susține o moțiune de cenzură”, dar „este imposibilă instalarea unui guvern bun în perioada următoare”, a mai afirmat seful PSD.

Cred ca unele pasiuni din PSD, probabil si din ALDE, s-au mai domolit, dupa acest cel mai recent punct de vedere al lui Liviu Dragnea, care mi se pare matur si intelept. In plus, s-ar evita consumarea inutila a unor energii de care campania va avea foarte mare nevoie. O turnura aventuroasa a evenimentelor, cu o posibila criza politica, ar fi ultimul lucru de care societatea romaneasca sa aiba nevoie in acest moment.

Dar… niciodata sa nu spui niciodata. Nu intotdeauna excesul de scrupule este perceput ca o virtute. Daca tehnocratii si liberalii vor interpreta neactivarea motiunii de cenzura ca o slabiciune sau un fapt pe care Dragnea nu l-ar face niciodata, cu siguranta ca se vor obraznici si se vor deda la decizii dintre cele mai de dreapta, speculand votul majoritatii in folosul nu numai al unui guvern minoritar, ci si al unor interese minoritare.

PSD a facut doua lucruri in premiera in aceasta tara, pe care niciun guvern si niciun partid nu le-a facut. Primul, guvernul Ponta si-a dat de buna voie demisia, aratand ca un guvern poate pleca de la guvernare in mod elegant, prin vointa proprie, nu numai trantit prin motiune de cenzura. Al doilea, ca, in opozitie fiind, poate demite guvernul, intrunind majoritatea, dar nu o face pentru ca nu este preocupat de politicianism si de obtinerea puterii cu orice pret, ci de o politica sanatoasa si o buna guvernare.

S-a vorbit mult despre argumentele economice, sociale sau de politica externa (privind codul fiscal, noul buget, absorbtia zero a fondurilor europene, dispretul fata de unele categorii sociale importante, zero azimuturi de cooperare cu vecinii si in regiune etc.), care ar indreptati o motiune de cenzura, dar mai putin despre motivatia politica a motiunii si alternativa la motiune.

Aspectul politic care ar motiva motiunea ar fi legat, neindoielnic, de necesitatea de a nu intra in alegeri cu minciuna “neutralitatii” tehnocrate si cu un vid de reprezentativitate al guvernului.

Cred insa ca ar exista chiar si o alternativa la motiune, dincolo de orice masuri de guvernare ar lua cabinetul Ciolos, anume asumarea politica a guvernarii, care este fatis liberala. Este de neascuns ca guvernul tehnocrat este un guvern al PNL, prin urmare ar fi fair play sa iasa de sub steagul fals si sa si-l asume pe cel real. PSD ar putea recompensa aceasta asumare politica a guvernarii prin renuntarea la motiunea de cenzura.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: