Un interviu confuz si contrariant ideologic: Vladimir Tismaneanu se dezice de originea sociala nomenclaturista / Exclude explicit PSD-ul de pe stanga si-l plaseaza implicit pe partea dreapta a esichierului / “PSD-ul este un agregat cleptocratic”

Aflu, dintr-un recent interviu al cunoscutului politolog Vladimir Tismaneanu, despre unele idei surprinzatoare, dificil sau poate chiar imposibil de incadrat politologic. Cand excluzi in mod declarat si fulminant un partid de pe partea stanga a esichierului, de o maniera fundamentalista ce aminteste de excluderile cominterniste, automat il plasezi pe partea dreapta, indiferent de intentiile propagandistice care au ghidat o asemenea afirmatie sau de retractarile ulterioare.

Culmea e ca, o data cu aceasta replasare voluntarista a PSD pe partea opusa a esichierului, se duc in acelasi loc toate “adjectivele” si “atributele” pe care un critic fundamentalist al stangii le-a “agatat” in timp de acest partid, social-democrat, in seama caruia a fost pusa toata coruptia din Romania, pentru a-l stigmatize si transforma intr-un adevarat cal de bataie. Ei bine, dupa ce sustine ritos ca PSD nu este o formatiune de stanga, Tismaneanu afirma, la fel de fara drept de apel, ca acesta “este un agregat cleptocratic”.

Ce-i drept, discutia interna daca PSD mai este sau nu un partid de stanga a fost destul de indelungata si de spinoasa. Insa cand negarea caracterului de stanga al acestui partid vine din partea lui Vladimir Tismaneanu te intrebi daca nu cumva proiectul de ducere a PSD spre dreapta, inspirat dupa un model al fostului premier laburist britanic Tony Blair, a fost indeplinit si depasit, prin iesirea cu totul din teritoriul stangii si intrarea efectiva in cel al dreptei politice. Agregarea de grup “cleptocratica” (VT) a fost fatisa in vremurile dezlantuirii neoliberaliste Basescu-Boc-PDL, cand s-a manifestat sub denumirea de “clientelara” (PSD).

Influentat probabil de realitatile locului in care traieste, Vladimir Tismaneanu a concedat, cred ca pe jumatate criptic, pe jumatate predictiv, ca nu exista o stanga extremista in Romania, cu trimitere la PSD, nici chiar in Europa, cu referire la Podemos si Syriza. Spun criptic deoarece nu stiu daca o asemenea recunoastere vine din sinceritate, din nostalgia “nomenclaturista”, chiar daca fuge de ea sau poate tocmai de aceea, ori din calcul politic. Iar predictiv, poate pentru ca vom asista la o America de stanga, cu Hillary Clinton presedinte, dar tot de stanga si cu Donald Trump la Casa Alba, prin inchiderea de “lagar” si metodele autoritariste, specifice stangii comuniste. Totusi, vorbind de “tirania coruptiei”, care a luat locul tiraniei ideologice, mi se pare deconcertant faptul ca Tismaneanu nu este nelinistit de extremismul coruptiei.

Desi de dreapta, prezidentiabilul republican si-a facut cunoscute respingerea globalismului si preferinta pentru inchidere / izolationism, ceea ce ar putea insemna ducerea dreptei spre stanga, un guvern de dreapta cu politici de stanga. Cu alte cuvinte, o cale pe care batatorit-o in sens invers si PSD. Fireste, o asemenea ipoteza nu are cum sa nu alimenteze indoiala legata de critica unui sens sau altul. Dar mai este si o alta nuanta, pe care Vladimir Tismaneanu s-ar parea ca o intelege mai repede decat dreapta politica din Romania. Daca Europa de Vest (Franta, Germania, Austria si altele) va bascula spre extrema dreapta, sub imperiul conjuncturii migrationiste, interesele americane ar face ca SUA sa nu aibe de ales, sa admita ca le-ar fi mai bine cu stanga si, prin urmare, sa caute sa se sprijine pe o putere de stanga in Romania. Intr-un astfel de viitor posibil, contactele lui Vladimir Tismaneanu cu stanga din Romania ar putea juca un rol important. Interviul poate fi citit la link-ul de mai jos:

http://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-vladimir-tismaneanu-psd-ul-este-un-agregat-cleptocratic-15558984

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: