Deproliferatorul Traian Băsescu ridică un steag roșu pentru geografia nucleară variabilă: Teritoriul României trebuie să rămână liber de arsenale nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat marți, la Izvoru Mureșului, că, în opinia sa, teritoriul țării noastre nu trebuie să devină unul pe care să fie arsenal nuclear, făcând referire la faptul că ar exista informații privind o posibilă intenție a SUA de a-și muta facilitățile nucleare din baza de la Incirlik, Turcia.

„Cred că România a făcut suficient pentru alianța NATO și pentru relația bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie și un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred în primul rând că acest lucru ar spori relevanța noastră din punct de vedere al importanței în interiorul NATO, atâta timp cât relevanța ne este garantată de existența scutului antirachetă”, a spus Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Problema tangentata de fostul presedinte Basescu tine de neproliferarea armelor nucleare, care in afara de aspectul fizic, cantitativ, vizeaza si un aspect geografic, de neraspandire pe teritoriile altor state. Actuala harta militara nucleara a lumii dateaza din vremea Razboiului Rece, dar pana se va ajunge ca ea sa se suprapuna hartilor politice ale puterilor nucleare va mai lua ceva timp.

Mutarea facilitatilor nucleare americane de la Incirlik pe frontiera de Est a NATO ar face ca Romania sa incalce toate tratatele internationale de neproliferare, ceea ce i-ar crea un profil perceptiv de tara “infractoare”, asemanator Coreei de Nord. Dar mai importanta decat perceptia va fi realitatea ca o Romanie nucleara cu procura americana va deveni o provocare extrema in relatiile cu vecinii si un risc major pentru detensionarea, increderea si stabilitatea in regiune.

Aducand arme nucleare pe teritoriul sau, Romania si-ar creste exponential riscurile de expunere nucleara, cat si pe cele de expunere la oprobriul vecinatatii si international, la condamnarile venite din partea miscarilor pacifiste, de denuclearizare si ecologice. Un arsenal nuclear nu este o corporatie, o relocare a celor 90 de focoase nucleare americane de la Incirlik pe aliniamentul romanesc al Intermarium ar fi un act gratuit de ostilitate extrema, care implicit ar confirma retorica anti-NATO, anti-SUA si anti-Romania a Federatiei Ruse, o confirmare pe care nimeni nu si-ar dori-o. Razboiul Rece si bipolarismul apartin trecutului, Romania nu trebuie sa devina mai geopolitica decat ulii geopoliticii.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: